Bra och dåligt i innovationspolitiken

Vad är bra och vad är dåligt i innovationspolitiken? Här min subjektiva sammanställning, som inte fångar upp allt. Synpunkter är välkomna. Idag möts Forskningsberedningen.

Bra i innovationspolitiken (litet urval):

Dåligt i innovationspolitiken (också ett litet urval)

Det finns mycket som är positivt i den nuvarande innovationspolitiken. Inte minst regeringens öppenhet och Mikael Dambergs uttalanden. Men genomförande krävs, och kritik mot bristande verkstad har hörts den senaste tiden.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Bra och dåligt i innovationspolitiken

  1. Bra presenterat Håkan. Tack!
    Under tre sommarmånader har jag och en kollega gjort en kartläggning av det svenska “innovationssystemet”. Försökt identifiera vita fläckar på kartan. Och precis som du säger så finns det massor att ta tag i. Det finns en likriktning i dagens (coola) innovations-scen som exkluderar fler människor än den inkluderar. De små innovationerna som inte har unicorn-potential kastas bort. Det gör också stora grupper människor som sannolikt har mycket bra att komma med när det gäller innovativa idéer och bolag. De har inte rätt nätverk, rätt kunskap, de är kvinnor.

    Regeringen gav Tillväxtverket ett uppdrag att titta på vem som får ta del av de statliga innovationspengarna. Uppdraget lades på Luleå Tekniska Universitet. Det visar sig att 99.9% av pengarna kommer män tillhanda – EN PROMILLE hamnar i företag som startats/drivs av kvinnor. Jag är ingenjör och företagare själv och det är klart att jag vet att det finns färre kvinnor än män “i branschen”. Men en promille… Vet du vad regeringen gör med rapporten? Vad gör IVA, Vinnova?

    Vi på ICT Genius försöker dra vårt strå till stacken – men vi behöver vara fler.
    http://www.ictgenius.se/genius-meetup

    Det är en mycket bra skriven rapport som du bör läsa.
    http://pure.ltu.se/portal/files/102369292/Info_0587_web.pdf

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.