Budgeten: Vi bygger Sverige för framtiden

Det är ingen tvekan om att regeringen på ett konstruktivt sätt vill bygga Sverige för framtiden. Tidigare hade man en form av beröringsskräck när det gäller innovationspolitiken, trots arbetet med en Nationell Innnovationsstrategi. Den tycks nu vara borta kan jag notera efter läsning av Finansplan och relevanta delar av  Budgetproppen.

Här ett ordagrannt citat ur budgeten:

Investera för framtiden
Vi behöver nu lyfta blicken och titta framåt. Den internationella konkurrensen blir allt tuffare och då är det nödvändigt att rusta Sverige för framtiden genom att satsa på investeringar som ökar Sveriges konkurrenskraft och tillväxtförutsättningar.

Financial Times citerade i veckan både statsminister Reinfeldt och finansminister Borg. Reinfeldt citerades om bolagsskatten, som han sade vara “the most harmful tax of all”. Borg sa “We want to go on the offensive and put energy into the Swedish economy”.

Det finns anledning återkomma till både budgeten och de olika insatser som aviseras. Forsknings- och Innovationsproppen sägs komma någon av dagarna den 10 eller 11 oktober. Innovationsstrategin någon gång under oktober månad. Slutligen för idag: Det finns all anledning ge Stefan Löfven “credit” för att regeringen beträtt den inledda innovationsvägen! Vi skall också se var S kommer med på området. Konkurrens är bra, även här.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.