Business Book of the Year – spännande läsning

Varje höst utser Financial Times och McKinsey årets affärsbok, även om boken normalt är betydligt bredare än just “affärer”, brukar fånga upp viktiga samhällsutmaningar. Och ger insikter av betydelse. För någon vecka sedan kom kortlistan (The Shortlist) på sex titlar som deltar i slut-utvärderingen. De listan nedan. Först ska sägas att en långlista på 15 böcker offentliggörs i augusti)

Priset är på 30.000 pund och offentliggörs i höst den 12 november i London. Listan:

 Capitalism in America, en genomgång av USA:s ekonomiska och affärsmässiga historie-utveckling skriven av Alan Greenspan,och Adrian Wooldridge,

Give People Money, en analys av frågan om medborgarlön, av Annie Lowrey.

The Billionaire Raj av James Crabtree om den Indiska överklassens gyllene tider.

Bad Blood,  av John Carreyrou om en Silicon Valley-firmas uppgång och fall

The Value of Everything, av Mariana Mazzucato, som utvecklar hur en mer uthållig kapitalism än dagens kan och bör utvecklas

New Power, avJeremy Heimans and Henry Timms’ är en betydelsefull genomgång av den nya kraften i samhällsutvecklingen.

Länkarna är till Amazon UK, som levererar böcker till Sverige på några dagar till bra pris. Själv har jag bara hunnit läsa New Power, men jag har Mazzucatos bok liggande på nattduksbordet. Den sistnämnda återkommer jag till, här vill jag fokusera på vad New Power betyder. Och den betyder mycket, vill jag påstå.. Det är makten det gäller.

Hittills har makt varit något man uppnår och som sedan är “evigt” och som bevakas. I det gamla samhället, med “gammal makt” bestod världen av överhet och undersåtar. Inte så nu längre.Vi kan bara se på #Metoo, Weinstein, Corbyn och Trump. Utvecklingen av IS är också ett exempel på den förändring som skett. Ett hyper-snabbt samhälle där idéer och rörelser kan utvecklas och spridas med vindens hastighet.

New Power beskriver Jeremy Heimans och Henry Timms hur våra stora händelser påverkas av den Nya Makten. Och det viktigt att förstå vad som händer och varför. Boken ger exempel från näringslivet, politiken, populärkulturen och den sociala sektorn – vanliga människor.

I vår värld idag, där framtiden skapas av den nya makten, är det nödvändigt att förstå vad som händer och hur.

Beställ och läs om Du är intresserad av framtiden.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.