Coronaskandalen är bara toppen på ett isberg

Det är bra och modigt av Coronakommissionen att peka ut regeringens misslyckanden – senfärdighet och bristande ledarskap – men detta är bara toppen på ett gigantiskt isberg. Det är lika dåligt på flera andra områden.

Allt är inte lika dåligt och områdenas betydelse varierar. Men den gemensamma nämnaren är att det är viktiga områden och politiken har inte lyckats hantera de problem som finns. Det svider i själen att behöva lyfta fram denna otroliga oförmåga hos de svenska politikerna. Vi har tillsammans ett land, Sverige, som är fantastiskt, men som kan så otroligt mycket mer. Men det kräver insikt och handlingsförmåga. Inte Långbänk.

Alla de här områdena som inte fungerar beror på långsamhet, oförmåga och bristande ledarskap. Visserligen framstår den nuvarande regeringen som huvudansvarig, men det är inte hela sanningen. Faktum är att tidigare regeringar – även Alliansregeringen – har ett stort ansvar.

PS Man kan notera att regeringen säger sig välkomna Corona-kommissionens rapport om hur de äldre drabbats. Samtidigt ska man vara klar över att regeringen inte accepterat den kritik som kommissionen riktat mot regeringens hantering. Det gäller särskilt de tre mest ansvariga:

PPS Än en gång: Sverige är ett fantastiskt land. Tänk om vi kunde pensionera Långbänken och ta ta i tu med de problem som vårt land behöver lösa. Vilken potential!

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Coronaskandalen är bara toppen på ett isberg

  1. Hej,
    Det är av största intresse att följa hur Sverige nu lyckas med vaccineringen. Med fasa läser jag om dina långbänkar, ser hur privata vaccinationscentraler och försvaret kommer med propåer om att hjälpa till utan någon respons. Såg en artikel att Danmark lyckats vaccinera 1,4% av befolkningen och Sverige 0,4% – grävande arbete från din sida kring detta vore tacksamt!

  2. Hej!
    Om våra s k journalister stod på folkets och inte maktens sida skulle mycket vara vunnet på alla områden, men tyvärr är så inte fallet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.