Crowdfunding kommer på bred front

Det är fortfarande få som känner till begreppet Crowdfunding, men nu har skynket fallit. Det skedde på onsdagen när Entreprenörskapsforum ordnade ett seminarium i ämnet. Vad är då detta? Jo, man vänder sig för en finansiering till mängden, “crowden”. Där varje bidrar är ganska litet, men antalet är desto fler. Seminariet var otroligt levande med nyfikna och delvis insatta personer, som alla välkomnade det nya, men vissa invändningar fanns.

Robin Teigland, Handelshögskolan gav bilden av crowdfunding. Den kan innebära en donation, ge en reward för givaren, vara ett lån eller aktiekapital. Förra året gav crowfundingen totalt i hela världen 2,7 miljarder dollar, som gick till 470.000 projekt. Under perioden januari – aprlil i år gav den finansieringen i Sverige totalt 4 miljoner kronor, så det är inte stora belopp, men de ökar snabbt.

Eftersom det kan vara svårt att definiera och beskriva crowdfunding, så är det lärorikt att gå in på en del hemsidor. En heter FundedByMe. En annan Kickstarter är också värt ett besök. Crowdcube är det kanske mest intressanta för oss svenskar. Den som vill sätta sig in den nya finansieringsformen bör absolut ägna en stund åt dessa länkar och surfa själv.

Johan Tysklind, en av grundarna till Crowdcube North gav intressanta siffror. Företaget har 50.000 medlemmar. Totalt har man i Storbritannien och Sverige fått in 200 miljoner. Av detta har 20 procent gått till nystarter, resten till expansionsfasen. Successraten ligger på på 18 procent, vilket givit i genomsnitt 1,8 miljoner per företag. Tobias Stenberg, grundare av Trax4you, gav en realistisk bild av möjligheterna, tror jag. Produkten, en sök-app för barn och husdjur, fick 651 köpare genom crowdfundig. Det gav möjligheten till utveckling, men inte genom pengarna, utan som marknadsföring. Dessa tidiga köpare blev aktiva kunder, som spred budskapet. Detta var viktigare än pengarna man fick för produkterna.

Det finns problem med crowdfunding, som kanske inte kommer fram, dold av all entusiasm. Därför lägger jag med en länk som problematiserar frågan, från Forbes. En svårighet är att hantera många investerare, med små belopp, särskilt om det rör sig om aktiekapital. Men det är ändå en mycket spännande utveckling, som kommer att få betydelse.

Regeringens företrädare, satssekreteraren på näringsdepartementet, Marita Ljung, verkade förstå problemen som finns för crowdfundingen i Sverige. För vi ligger efter med lagstiftningen, där USA, Storbritannien och Danmark ligger före. Marita Ljung skulle ta frågan vidare till regeringen.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.