Dag 125 av Ryssland krig mot Ukraina

Undrar om Vladimir Putin förstår vad han åstadkommer. Mitt under G7-mötet skickar han först en missil in i ett bostadshus i Kiev. Effekterna blev en död och ett halvt dussin skadade. Det blev inte fler, för detta hus har bombats tidigare och var delvis obeboeligt. Men igår träffade en robot ett köpcentra mitt i Ukraina med 1000-tals besökare, med många döda och 50 skadade.

Effekten på G7-ledarna torde knappast vara positiv. De får i stället bevis på bevis för att Putin är en ond man som måste stoppas och som ingen längre vill ha någon relation till. Ska man vara cynisk, så var detta bästa sättet att svetsa samman G7, de sju rikaste Väst-länderna, i en total aversion mot Putin. I ett uttalande sa G7-ledarna att roboten mot köpcentrat var ett krigsbrott.

Tror Vladimir Putin att han med dessa hänsynslösa bombningar kan skrämma ukrainarna till förhandlingar och “fred” så misstar han sig. För ett par veckor sedan hade endast 2 procent av Ukrainas befolkning en positiv uppfattning om Ryssland, mot 34 procent i början på februari. Inklusive östra Ukraina. Frågan om den andelen nått nollan nu.

Ukraina slår mot ryska militära enheter, inte mot civila. I förrgår förstörde Ukraina två ryska militära enheter (command posts) några mil från Kharkiv. De använda långskjutande haubitsar. HIMARS som man nyligen fått från USA. Samtidigt förstördes flera ryska raketanläggningar. Längre söderut förstörde Ukrainska styrkor två ryska ammunitionsdepåer och stridsvagnar samt bepansrade fordon varvid 39 ryska soldater dödades. Detta enligt Ukrainas ÖB.

Ryssland försöker smygvägen enrollera ryska soldater i en mobiliseringskampanj, för att ersätta sina stora förluster. Det lär var svårt. Och soldaterna är inte utbildade. Ukraina kommer inte invänta de nya förstärkningarna utan ganska snart gå på offensiven. Kriget kan bara vinnas med militära medel, säger Ukraina. Och G7-ledarna uttalade att Ukraina själv ska avgöra när det är dags för förhandlingar.

Nu har Ukraina fått löfte av USA att man ska få ett avancerat luftvärnssystem. NASAMS systemet har en räckvidd på 170 km och är vad Ukraina länge önskat sig länge. Detta kan stoppa många tilltänkta raketbeskjutningar. Detta, och mer till,  skickas denna vecka enligt Joe Bidens  säkerhetsrådgivare Sullivan.

Till sist de ryska förlusterna, per 26 juni: Uppskattningsvis 34.850 döda ryska soldater (inklusive 13 generaler och drygt 40 överstar) med skadade som borde ligga på 70 – 80.000. Inte undra på att det sätter ned stridsförmågan och påverkar moralen hos de återstående. Förluster i materiel: 1.532 stridsvagnar, 3.659 bepansrade fordon, 2.564 fordon (lastbilar och tankvagnar) 764 artillerisystem, 243 raketsystem, 99 luftvärnssystem, 184 helikopters, 217 flygplan (mest jaktplan), 630 drönare och 14 båtar. Det är uppgifter från ukrainska generalstaben, vars uppgifter verkar vara korrekta, med reservation för dödade ryska soldater, som ofta baseras på uppskattningar av antalet som befunnit sig i nedkämpade enheter.

Det bör tilläggas att de ukrainska förlusterna av soldater gått upp dramatiskt till kanske 200 dagligen, men är ändå bara kanske en femtedel av vad ryssarna förlorar. Däremot har Ukraina förlorat tiotusentals civila medborgare, eftersom Ryssland främst bombar icke-militära anläggning, som bostadshus skolor och sjukhus.

Antalet nedskjutna missiler är 139, varav 2 sköts ned i söndags. Tyvärr inte den som träffade köpcentral i Kremenchuk. Med det nya luftvärnssystemet NASAMS kommer Ukraina kunna sydda sig på ett annat sätt än nu. Ryssarna är dock så rädda för att flyga med jaktplan eller helikoptrar att antalet nedskjutna står stilla. Beror på utrustning från bl a Sverige.

Generalstabens avslutning på sina dagliga meddelanden: Besegra ockupanten! Låt oss vinna tillsammans! Vår styrka finns i sanningen!

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 125 av Ryssland krig mot Ukraina

  1. Finns möjligen denna tanke: att så allvarligt minska Ukrainas stridsdugliga manliga befolkning att landet faller? Ryssland har ju alltid haft sina massor att falla tillbaka på. Men även Rysslands manskapsreserver är trots allt begränsade. Kriget kan komma att låsas i ett “skyttegravskrig” som i första världskriget. Ingen vinner, Båda förlorar. Utomstående tredje part vinner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.