Dag 407 av Rysslands anfallskrig mot Ukraina – en intressant uppdatering

Först och viktigast: Kina är inte någon stor uppbackare av Ryssland. Det skrev jag om i bloggen när Xi Jinping den 20-21 mars var i Moskva. Det var de två presidenternas tidningsartiklar som visade klara blottor. Detta bekräftas nu av Kinas EU-ambassadör Fu Cong. Det är en intervju i New York Times igår som redovisar detta. Banden mellan Kina och Ryssland har blivit missförstådda, säger han. Så här citerar tidningen ambassadören: “my homeland (China) is not on Russia’s side of the war.”

Den franske presidenten Emmanuel Macron och ordföranden i EU-kommissionen  Ursula von der Leyen är i Peking och ska nu ha haft ett långt möte med Xi Jinping idag. Avsikten är att engagera Kina för att få ett slut på kriget. Faktum är att om Kina skulle gå in och garantera en vapenvila och sedermera en fredsuppgörelse, där Ryssland inte tillåts mobilisera för ett nytt angrepp, så är Kina den enda men också den starka garanten.

Ett första möte mellan Zelensky  och Xi Jinping kan komma nu under våren, tror jag. I en neutral stat.

Ett skäl till denna inställning till Ukraina-kriget  från Kinas sida är att både handelsförbindelserna med EU och USA är oerhört viktiga för Xi. President Macron har totalt fått sex timmar enskilt samtal med Xi Jinping enligt välunderrättade källor. Det betyder att man under besökets tre dagar kan få Kina att röra sig gradvis. Känner man kinesiskt sätt att förhandla så vet man att det måste ske i omgångar..

Ukraina bygger nu upp världens första drönar-brigad, det har jag beskrivit tidigare. Idag har nya uppgifter om denna stora satsning kommit. Totalt har Ukraina nu fått fram 3.200 drönare. Till detta har man haft drygt 100 miljoner USD i resurser för inköp. För att bemanna denna drönar-brigad har Ukraina nu, sedan i juli förra året, utbildat hela 7.000 soldater.

Uppgifterna om drönar-satsningen kommer från vice premiärministern Mykhailo Fedorov, som är ansvarig för innovation, utbildning, forskning och teknologi. Det kan tilläggas två ting: Det ena är att drönare går sönder och särskilda verkstäder har därför etablerats för ändamålet. Det andra är att omvärlden visat stort intresse för att ta del av Ukrainas erfarenheter av denna drönar-verksamhet..Hela projektet har fått namnet The “Drone Army”

Igår berättade president Zelenskys vice kanslichef Andrii Sybihaatt att Kiev kan tänka sig förhandlingar om Krim förutsatt att motoffensiven från Ukrainas sida blir framgångsrik. Det skulle betyda att de ukrainska styrkorna står vid gränsen mot Krim. (Då har man sågat av de ryska förbindelselederna till Krim på land). Så här sa Sybihaatt enligt Financial times idag:

“If we will succeed in achieving our strategic goals on the battlefield and when we will be on the administrative border with Crimea, we are ready to open (a) diplomatic page to discuss this issue,”

Dock uteslöt kanslichefen intre att Ukraina kanske helt skulle komma att befria Krim med militära medel. För min del tror jag att befolkningens reaktioner på Krim kommer att vara avgörande för de val som Ukraina gör…

President Zelensky har tidigare starkt hävdat att Ukraina ska befria alla ockuperade områden, inklusive Krim. Nu sägs det att denna frigörelse av Krim kanske skulle kunna ske med diplomatiska medel. Något som faktiskt Zelensky redan tidigare sagt skulle kunna vara möjligt. Min reflektion är att om Ryssland förstår att de på slagfältet – Krim – inte skulle kunna vinna, då är det lika bra att träffa en diplomatisk uppgörelse. Frågan är dock när Vladimir Putin förstår att han förlorat. Även här spelar Kina en stor roll.

Är det något verkligt positivt som Putin lyckats åstadkomma så är det att få hela den ukrainska befolkningen enad. Fått den att med alla till buds stående medel bli en del av Europa, få bli européer med frihet och mänskliga rättigheter och demokrati som statsform. En ny opinionsmätning bekräftar detta. Hela 94 procent av befolkningen är negativt inställda till Ryssland. I .Östra Ukraina är den negativa andelen 90 procent. I övriga Ukraina hela 97 procent. Även de som idag använder ryska som dagligt språk, vilket bara en fjärdedel gör, är den negativa inställningen till Ryssland hela 88 procent.

Ryska förluster t o m i natt. Plus = senaste dygnets förluster. Bilden är illustrativ och ny:

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.