Dag 456 av den ryska invasionen i Ukraina

Som bloggen berättat är den ukrainska offensiven nu på väg. På torsdagen berättade president Zelenskys talesperson Mykhailo Podolyak att “de ukrainska trupperna har redan börjat sin motoffensiv”. Samtidigt redovisade han att fronten är hela 150 mil lång.

I morse fortsatte Ryssland med ett massivt drönare- och missilangrepp. Först sades det att de var 30, sedan ökade man på till 36. Troligen för att visa orter inte inkommit med rapporter. Enligt ukrainska ÖB så sköt luftförsvaret ned samtliga. Det betyder givetvis inte att allt var lugn och ro. Tre timmar med flyglarm och kraftiga smällare när angriparen skjuts ned skakar givetvis om befolkningen. Även de nedskjutna drönarna och missilerna ställde till skada, några skadades och en är omkommen. Detta är den tolfte massiva attacken mot Kiev i maj månad.

Även de osänkbara Kinzhal missilerna, som Kreml påstått vara omöjliga att skjuta ned rår amerikanska  Patriot på. Den bluffen gick inte, alltså. Ryssland har i flera år hävdat att denna missil är världsledande och osänkbar,  vilket i verkligheten inte visade sig stämma.

Ryssarna är minst sagt störda och väldigt oroade. Den ryske befälhavaren för Ukraina-invasionen sedan i januari i år är Valery Gerasimov, som också är generalstabschef eller ÖB för hela det ryska försvaret. Han säger: “Intensiteten i fientligheterna i Ukrainakriget är så starka att Ryssland aldrig i modern tid varit med om motsvarigheten”. Inte undra på när Ukraina dagligen slår ut allt i från ledningscentraler, truppsammandragningar och ammunitionsförråd till 20 – 40 artilleri-pjäser dagligen. Detta är en del i förbekämpningen som möjliggör en framgångsrik ukrainsk offensiv.

Wagnergruppens ledare Prigozhin markerade tidigare idag i en video att man nu drar sig tillbaka från Bakhmut och överlåter ställningarna där till den “vanliga” ryska armén. Fullt borta ska Wagner-styrkorna vara den 1 juni, säger han. Nu behöver nämligen Wagnergruppen ett avbrott och reparera sin utrustning, för att sedan “starta ett nytt uppdrag”. Allt enligt Prigozhin.

Att lämna över själva staden Bakhmut till nya styrkor när ukrainarna befäst både väster, norr och söderöver (högre belägna områden) torde visa sig vara vanskligt. Ryssarna kan bli omringade och nedkämpade. Om deras 1000-tals soldater inte blir krigsfångar eller lyckas fly. Vi får se.

I morse verkade Ukraina ha oskadliggjort ett stort underrättelsefartyg i den ryska Svartahavs-flottan, Ivan Khurs. Händelsen har visats på video, så allt talar för detta även om Ryssland förnekar. Det gjorde man även med kryssaren Moskva, trots att den då hade gått ned på havets botten.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.