Dag 464 av den ryska invasionen i Ukraina

En ny stor rysk drönar- och missilattack mot Kiev i natt. Femton kryssningsmissiler och 21 iranska drönare. Samtliga sköts ned. Två personer skadades på marken av nedfallande drönar- och missilrester. I övrigt var skadorna minimala. Denna gång hade robotangreppet programmerats om så att robotarna kom norrifrån i ett försök att lura luftförsvaret. Det fungerade inte.

Angreppen fyller ingen annan funktion än att med terror skrämma och att störa ukrainarnas nattsömn för att knäcka motståndsviljan. Detta har inte fungerat. Folk fortsatte sina liv som vanligt på förmiddagen som om inget hade hänt. Underligt men sant, en normalisering.

Det senaste dygnet har Ukraina lyckats åsamka Ryssland stora förluster. Antalet dödade ryska soldater uppskattades till 540, vilket är en ökning. Samtidigt förstördes 15 ryska stridsvagnar och 12 pansar-skyttevagnar, men också 27 artillerisystem, två luftvärnssystem, 28 mjuka transportlastbilar och sju sk särskilda system (kommunikationsenheter)

Vidare kan noteras förnyade räder mot Belgorad Oblast i Ryssland – gränsar till Ukraina – vilket påverkat hela Ryssland. Ryska media har “toppat” med detta, med uppgiften att allt slagits tillbaka. Någon som inte är sant. På ett ställe gick de pro-ukrainska ryska soldaterna in dryga tre kilometer, på ett annat ställe hela 7 kilometer, utan något militärt motstånd egentligen. Ryska militära positioner hade samtidigt attackerats.

För att lugna den ryska befolkningen har Vladimir Putin gått ut offentligt och minimerat effekterna av de åtta drönare som slog till mot Moskva i början på veckan.

Att den ryska ledningen är skärrad bevisas av att man nu bygger ett skyddsrum vid Moskvas Central Clinical Hospital där den ryska eliten tages omhand vid sjukdom. Den anläggningen ska vara klar den 20 december.

Ett annat bevis på den ryska svagheten är att man nu börjar med den brända jordens taktik. En bro på ockuperat område sprängdes och en vägkorsning mot Belarus och Ryssland i Kharkiv-området förstördes också i går för att stoppa kommande ukrainska offensiver.

En hemsk med kanske välkommen nyhet: Trots det stora dödstalet med minst 400 avlidna dagligen så avser Ryssland nu att sortera och returnera de döda soldaternas kroppar. Hittills verkar man mest ha kremerat dem i portabla krematorier. De två stora anläggningarna som nu planeras är på 4.000 kvm vardera. De placeras på rysk mark. Utrustade med stora kylrum men också medicinsalar för identifiering av kropparna som kommer in. Även särskilda bönerum för anhöriga inrättas. Dessa enorma bårhus kommer att kosta cirka 200 miljoner kronor vardera och vara klara till hösten

.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 464 av den ryska invasionen i Ukraina

  1. Man synes förbereda något på rden yska sidan?

    Kan föreställa mig att ryska mammor inte är tysta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.