Dag 467 av den ryska invasionen av Ukraina – som misslyckats

N u rapporterar Sveriges Radio att Ukraina påbörjat sin offensiv. Faktum är att den börjat redan tidigare genom bekämpning bakom fronten – som är 140 mil lång i båge – med otroliga ryska förluster. Andra kanaler fortsätter med denna information.

I lördags var det skyhöga 560 dödade ryssar, tio stridsvagnar och tolv pansarskytte- eller motorskytte-fordon, men än mer övriga förluster. 32 haubitsar, sju salvpjäser, sju luftvärnssystem, 22 mjuka transportfordon eller tankbilar och tio särskilda system. De senare handlar exempelvis om ledningsfordon, radiolänkfordon, telekrigfordon, artilleriradar etc. Kritiska system.

I går var förlusterna: 470 soldater, 8 stridsvagnar, 10 pansarskytte-fordon, 22 artillerisystem, 2 luftvärnssystem, 16 mjuka fordon och 4 specialenheter.

Så här har det varit konstant under den senaste tiden.

Detta kan betraktas som en del i den ukrainska offensiven. Ukrainska försvaret får oerhört mycket adekvat information från de ockuperade områdena samtidigt som deras spaningsdrönare kompletterar. Genom att slå ut så många ryska militära enheter på den ryska sidan minskar Ukraina de egna förlusterna samtidigt som man möjliggör ett återtagande av de ockuperade områdena. Ryssarna kan inte göra motsvarande annat än i mycket begränsad utsträckning, då ryssarna saknar kommunikatörer på ukrainsk mark och inte heller har ett lika utvecklat drönar-system. som Ukraina.

Låt oss gå till den stora krigsskådeplatsen Bakhmut. Där har strider har pågått i snart ett år. Totalt torde Ryssland ha förlorat mer än 20.000 man i dessa strider. De ukrainska förlusterna har varit väldigt mycket mindre. Det torde gå 7,5 dödade ryssar mot en ukrainsk soldat. Det betyder ungefär 3.000 dödade ukrainska soldater.

Uppgifterna kommer från ukrainska ÖB Oleksiy Danilov. Det kan sägas att uppgifterna kommer från den ena sidan och skulle kunna vara felaktiga. Men all erfarenhet från det gångna året talar för att Ryssland ljuger ohämmat medan Ukraina talar sanning.

Det är många andra angrepp eller attentat som sker inne i Ryssland. Ett minst 60-tal sabotage har skett mot den ryska järnvägen och rysk militära transporter. För några dagar sedan kom 8 drönare, säkert med ukrainskt stöd och samtycke, till Moskva. Fokus var de ryska oligarkernas förnäma bosättningar inklusive Putins eget palats. 

Positivt av andra skäl är den “fighter jet coalition” som deklarerades nyligen besående av Storbitannien, Nederländerna., Polen, Danmark, Sverige, Belgien. Portugal, och Frankrike. En nyhet som jag inte har sett nått Sverige, men jag kanske inte sett alla små notiser

De ryska försvarsstyrkorna kan komma att kollapsa. Det sa David Petraeus, en av USA.s toppgeneraler i en intervju io BBC.

Efter en av de uppmärksammade raiderna i Belgorodregionen så har ryska styrkor beskjutit sina egna byar. Utan att bry sig om de egna civila förluster samtidigt som de ryska motståndsgrupperna  erbjuder humanitära korridorer för den ryska civilbefolkning som vill evakuera till tryggheten i Ukraina.

Faktum är tydligen att ryska medborgare flyr till Ukraina. Ryssland beskjuter sina egna byar i Belgorodregionen utan att bry sig om civila förluster och därför erbjuds nu den ryska civilbefolkning att evakuera till tryggheten i Ukraina.

I St Petersburg den 14-17 juni 2023 hålls den tidigare ryska stoltheten St Petersburg International Economic Forum. Väldigt få länder delar idag. I torsdags fick västerländska journalister ackreditering. På fredagen drogs dessa tillbaka.

Tala om rysk osäkerhet för att inte säga förtvivlan. Man vet inte vad man ska eller kan göra.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 467 av den ryska invasionen av Ukraina – som misslyckats

  1. Jag har hört att zelensky själv deltar i striderna i Bahmut och att han är en mycket duktig soldat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.