Dag 555 av den ryska invasionen i Ukraina – Med nya ukrainska framgångar

Ukraina fortsätter med sin offensiv. Många av mina läsare har undrat om jag inte varit alltför optimistisk. Se då i både FT och WSJ, men kanske Dagens Nyheter av idag ligger närmare tillhands: “Bilden av “fastkörd offensiv” stämmer inte längre”.

Sent igår kväll kom uppgiften att ukrainska styrkor hade slagit ut och dödat 200 av de ryska soldater som ockuperat staden Tokmak, med dryga 30.000 invånare. Tillsammans med den av ockupanternas borgmästare, en ukrainsk förrädare, som också fick stryka med. Nu har den ryska säkerhetstjänstens, FSB, folk drabbats av panik och flyttar ut sina familjer. Ukrainas aktion har skett i en mindre del av staden, givetvis.

Kanske har Ukraina använt samma taktik som när Robotyne togs. En liten grupp-specialstyrka smög som indianer och överraskade de ryska soldaterna, som inte var stridsberedda.

När Tokmak intagits är ukrainska trupper bara 70 km från den verkliga nyckelstaden Melitopol, med 150.000 invånare (före kriget). Då är Krim avskuren för ryssarna landvägen. Och den nya Krimbron räcker inte, den är också skadad och kommer troligen bli skadad än mer, kanske totalförstörd.

Nu på förmiddagen: Tomilinskijfabriken när Moskva ska träffats av drönare och ska  stå i brand. Den tillverkar elektronik för ryska robotar. Säkert inte välkommet av Ryssland. Även flyg-basen i Pskov ska bombats av drönare igen i natt. Det var två dagar sedan sist. Då oskadliggjordes två stora transportplan, om inte hela fyra stycken. De sk Il – 76-planen

Den allra intressantaste nyheten, om den är sann, är det Kyrylo Budanov, chef för Ukrainas Must, berättade för en ukrainsk TV-kanal TSN. Budanov påstår att väldigt få i den ryska ledningen gillar Ukraina-kriget. De vill att kriget avslutas snarast möjligt. En del ryska beslutsfattare tror t o m att kriget kan leda till en kollaps. Vad de nu lägger in i det begreppet framgår inte, men vi har ju redan sett ett myteri med Prigozhin i spetsen.

President Zelensky har i en intervju idag sagt att kriget kan vara slut i år, 2023 alltså. Den intervjun i sammandrag och på svenska finns längst ned i denna blogg.

Att bjuda in Ryssland till Nobelprisutdelningen innebär ett accepterande av Rysslands krig mot Ukraina. Särskilt när den ryske ambassadören inte bjöds in förra året just pga kriget. Nu är det alltså annorlunda, tydligen! Vad är annorlunda nu? Har Ryssland slutat kriga? Alla bör bojkotta Nobelprisutdelningen. Då blir det en utdelning i närvaro av Rysslands ambassadör och några få andra. Vilken fadäs!

Nobelstiftelsen kommer säkert tvingas ändra sig. Ryssland bör få nobben, trots tidigare besked. Det ger ett budskap som heter duga, och innebär att Nobelstiftelsen gör demokratin och Ukrainas frihet en tjänst.

Intervjun med Zelensky, också i TV-kanalen TSN:

“Ukrainas president anser att krigets slut 2023 beror på framgången för de väpnade styrkorna vid fronten.

“Kriget kan sluta i år också. Allt beror på flera komponenter. Om vi har framsteg på slagfältet kommer vi att sätta press på dem och helt bryta deras moral, då kan vi knappt föreställa oss vad som kommer att hända. Khersons exempel visade hur de drog tillbaka 40 000 människor. De sprang snabbt, snabbt och övergav sin utrustning”, sa presidenten.

Han betonade att efter sådana här händelser borde världen stå på Ukrainas sida och stödja “Fredsformeln”. Samtidigt förklarade Zelensky att det finns flera faktorer som kommer att påverka situationen på fronten. På grund av detta noterade han att kriget också kunde sluta 2024.”

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 555 av den ryska invasionen i Ukraina – Med nya ukrainska framgångar

  1. Hej,
    Vi alla som är verksamma inom IVA måste se till att ingen företrädare eller ledamot deltar i Nobelsammanhang så länge Nobelstiftelsens inbjudan till Ryssland och Belarus kvarstår. Detta är det största moraliska förfall som skådats i Sverige sedan andra världskriget och samröret med Hitler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.