Dag 625: Varning! Uppgifter om Zelensky missleder, Ukraina fortsätter fram

Många journalister tycks ta till sig ryska missledande uppgifter. De går ofta ut på att president Zelensky är dålig på att leda, att kriget gått i stå och att det därför är stora slitningar mellan presidenten och militärledningen. Detta visar hur desinformation kan slå rot. Upprinnelsen var en artikel av en journalist, född i Moskva, som skrev i TIME. Grundade sig på anonyma källor. Dessa har sedan förts vidare av Aftonbladet igår och Dagens Nyheter idag.

Att det finns olika uppfattningar om hur kriget bör skötas är inte underligt. Men om en säger frusen och en annan säger positionering, så kanske man menar ungefär samma sak. Det viktiga är att Ukraina fortsätter med att slå ut den ryska stridsförmågan. Och det fortsätter lyckas.

 Idag fredag: Två snabba ryska landstigningsfartyg träffades av ukrainska patrullrobotar nära staden Tjernomorskoje på ockuperade Krym. De oskadliggjordes och sjönk med besättning och allt, enligt ISW. Den ukrainska militära underrättelsetjänsten GUR har också publicerat denna film på angreppet

Ukraina har vidare nått framgångar på östra sidan av Robotyneutbuktningen mot Verbove och befriat ca fyra kvadratkilometer rapporterar DeepstateMap. Det rör sig om fyra kvadratkilometer. Detta är för att nå Azovska sjön via städerna Tomak och Melitopol. Detta kallar inte jag fruset.

Gårdagens ryska förluster är 800 dödade,  men Ryssland förlorade bara en stridsvagn igår och tre pansarskytte-fordon. Förlusterna av artilleri var 14 pjäser och två salvpjäser och därtill ett luftvärnssystem, dock hela 23 transportfordon och en enhet särskild utrustning.

Två dagar sedan, i onsdags, bjöd på bland de största ryska förlusterna av manskap,1 080 soldater. Därtill 15 stridsvagnar och 18 pansarskytte-fordon och 36 haubitsar eller tunga granatkastare, tre salvpjäser, fem tunga luftvärnssystem, 39 transportfordon och fem enheter särskild utrustning. Detta var extremt.

I onsdags slog ukrainska granatkastare ut hela 16 ryska truppkoncentrationer. Det är inte offentliggjort hur stora dessa var, men tydligen betydande. Ryssarna säger ingenting.

Under samma dygn försökte ryssarna med 78 anfallsförsök vid fronterna. Utan att lyckas.

Låt mig fortsätta med onsdagen:  Ukraina bombade en bas i ockuperade Skadovsk på Krim, som skadade minst femton ryssar och dödat fem rapporterar Ukrinform. Skadovsk ligger vid Svarta Havet 55 km från fronten.Det uppges att flera höga ryska officerare ska ingå.

I den utmärkta bloggen Curnucopia, som Lars Wilderäng skriver, angav han idag följande rykte, som jag med försiktighet låter publicera här:

“Viskningar till mig gör gällande att den ryska militära ledningen är riktigt negativa till sina möjligheter att hålla fronten och ockuperat territorium. De ryska påverkanskampanjerna om “fredssamtal” ska ses ur det perspektivet – en rysk kollaps kan vara nära och situationen kan vara ohållbar för ryssarna, vilket inte är konstigt med förlusterna och Ukrainas bekämpning av ryska mål på djupet.

Om en sådan kollaps är på väg inom veckor, månader, kvartal eller ett halvår är en annan fråga. Det gäller att fortsätta stödja Ukraina tills det sker.”

OBS, ta det som ett mycket kvalificerat rykte. (Överstelöjtnant Paasikivi har varit inne på dessa tankegångar för några veckor sedan)

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.