Vi skriver idag dag nummer 630 av den ryska invasionen i Ukraina (Av tre)

Detta är kanske avgörande, som ISW skriver idag i en speciell rapport:

If the West Cuts Aid to Ukraine, Russia Will Win. If the West Leans in, Ukraine Can win.

Men säkert är det inte. Vem trodde att Ukraina skulle kunna stoppa Ryssland när de invaderade den 24 februari 2022? Nästan ingen. Bloggen var ett undantag.

Amerikanerna var övertygade om att Kiev skulle falla på tre dagar och förberedde evakuering av 40 000 personer från landet, både amerikaner och den ukrainska statsledningen. En ny bok visar.

Ryssland hade som mest en dryg femtedel av Ukraina. Idag har de 17 procent.

Över till det som händer på stridsfronten.

Igår dödades 820 ryssar samtidigt som 15 stridsvagnar slogs ut, 18 pansarskytte-fordon, två tunga luftvärnssystem, och hela 47 transportfordon och två enheter särskild utrustning. Men, det stoppar inte där: 58 artillerisystem slogs också ut  samt två salvpjäser. Är det någon som tror att detta inte påverkar den ryska stridskraften? Hand upp!

Vad vill jag säga med detta?Jo, nästan ingen trodde att Ukraina skulle kunna stå emot Ryssland i mer än 72 timmar. Det var fel.

Ukraina har fortsatt stå emot och bekämpa ryssen med hjälp av Väst, dvs USA och EU.

Tyvärr ha Väst varit långsamma med att leverera. Med direkt leverans av allt från luftförsvar till stridsvagnar och ammunition skulle Ukraina varit vinnaren redan nu.

Nu gäller det att fortsätta stå emot. Ge Ukraina det stöd de behöver, som man sagt att man ska göra, men ändå använt Långbänken. Nu gäller det Väst!

Sedan har Väst varit otroligt dåligt på att informera och engagera The Global South. Från början sa alla utan Nordkorea, Belarus, Mali, Nicaragua och Eritrea nej till Ryssland. Hur kunde Väst sedan förlora så stort på opinionsbildningens område? Det är den största förlusten i kriget, vid sidan om det lidande som miljoner ukrainare fått utstå.

Västvärlden måste lära sig att skapa opinion och engagemang i Världen. Det som hänt nu, när “övriga världen” blivit halvljumma till såväl Rysslands invasion i Ukraina som dess grymma krig talar sitt eget språk.

Allt tal om kompromisser är okunnigt prat. Allt tal om att Ryssland klarat sig väl trots kriget och sanktionerna är också prat. Ryssland lider stort, men vi måste samtidigt se till att sanktionerna fungerar.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.