Dag 729 och Ryssland påstår sig vinna och media bejakar – men är det så?

Var femte europé  tror att Ryssland vinner i Ukraina. Bara hälften tror att Ukraina gör det. Enligt en stor opinionsundersökning i EU länder. I procent tror 10 procent på Ukraina medan 20 procent tror på Ryssland som vinnare. Merparten av resten tror på en kompromiss.

Rysslands desinformation har tagit hem opinions-spelet, tyvärr. För ett år sedan såg det annorlunda ut. Vad har hänt sedan dess? På marken ingenting.

I Svarta Havet har Ukraina tagit över. En tredjedel av ryska flottan är sänkt, den ryska marinen vågar sig inte ut. Ukraina har därför kunnat återta sädes- och solros-exporten i full skala. Sedan årsskiftet har Ukraina slagit ut eller skadat fem oljedepåer inne i Ryssland. Dessutom några vapenfabriker. Fronten har flyttats in i Ryssland. Och mycket mer kommer. Krimbron lever farligt, den också.

Ukrainarna har inte gått på Rysslands propaganda och desinformation.  Hela 65 procent av ukrainarna tror att kriget slutar med att samtliga territorier ockuperade av Ryssland återlämnas till Ukraina – en minskning med 6 procentenheter jämfört med i maj förra året. Detta framgår av en ny opinionsundersökning genomförd genomförd i februari. Dessutom hela 89 procent säger sig samtidigt tro på en ukrainsk seger. Även om inte alla områden återlämnas.

Vilken skillnad! De som är nära och berörs direkt borde veta vad de kan och vill. Vi i Europas länder ställer dock stort upp för Ukraina, vilket är glädjande. Svenskarna ligger här bra till. Militärt är stödet stort, och kommer växa, tror jag. Avgörande är dock att Väst verkligen ställer upp. EU får ta över från USA om så krävs.

Några händelser av betydelse, som visar Rysslands svaghet och är till Ukrainas fördel.

Ukraina har skjutit ned 8 av Rysslands förnämsta stridsplan, u-34 och u-35 på fem dagar.

Ryssland tog Avdiivka, ett avancemang på 8 km. Knappast operationellt viktigt, men opinionsmässigt. Ryssland förlorade 10-tusentals soldater, och enorma mängder utrustning (se tidigare blogg). Den militärbloggare som skrev om detta – i Ryssland – kallad Murz – begick självmord, då han nekade ta tillbaka och förneka sifferuppgifterna, som nådde många i den ryska befolkningen via hans ryska IT-kanal. Murz skrev ett långt självmordsbrev, som tydligen fått ben, i Ryssland. Ryssland har försökt kontra detta och påstått att Ukraina förlorade många soldater och Ryssland få. New York Times köpte den desinformationen. Verkligheten torde vara precis tvärt om.

En annan “förrädare”, som deserterade till Ukraina med en helikopter, sköts ihjäl på en parkeringsplats i Spanien av från Moskva utsända yrkesmördare. Det har spansk säkerhetspolis uppgivit. Nu ska Spanien agera, säger regeringen där. Och EU.

I Donetsk skulle den ryske generalmajoren Oleg Moiseev inspektera ett 100-tal soldater på ett gärde i förrgår. Men han dröjde och då kom HIMARS, med sina granater. Så i stället kunde generalen inspektera  65 döda ryska soldater.

Ukrainas säkerhetschefen Budanov, som spelar en ledande roll i landet, sa igår i en intervju att Ryssland nu förbrukat sina ursprungliga professionella styrkor. De som krigar idag är nya rekryter. De har ingen stridsvana och är dåligt utbildade. De kan inte vinna kriget, inte erövra nya ukrainska områden. De kan bara kriga genom att de är så många och utan hänsyn till dödssiffrorna.

Det som gör Ryssland farligt är grymheten, okänsligheten för förluster, missilerna mot civila mål, nu fler än 125.000. Och brist på insikt om att de kommer att förlora. Och utan att bry sig om den ryska befolkningen. Men med 30.000 nya eliminerade soldater varje månad kommer soldatmödrarnas reaktioner. Stödda av reaktionen efter Navalnys död. Och just attentat och sprängningar inne i Ryssland. Den som lever får se.

Fram till i morse har Ryssland skickat 4.637 drönare mot Ukraina. Av dessa har Ukraina skjutit ned 3.805. Hela 78 procent har skjutits ned med andra ord.

PS Hongkong Mer än 1 miljon utresor gjordes av Hongkong-bor under det kinesiska nyåret, dubbelt så många som antalet besökare som kom till staden. Förr var det tvärtom.  Hongkong har förlora sin tjusning. Det kinesiska övertagandet, med Zi Jinping i spetsen, skördar nu frukterna av diktaturen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.