Dag 799 av det ryska kriget mot Ukraina

Den gångna natten har ukrainska drönare framgångsrikt riktat in sig på rysk energiinfrastruktur i Smolensk, Oryol och Rostov Oblasts samt även attackerat Afipsky-raffinaderiet i Krasnodar Krai.. Flera ryska städer rapporterar strömavbrott.

I går natt fick Ryazan-regionen besök av flera drönare. De sköts ner påstår Ryssland. Underligt att det ändå blev en ordentlig brasa vid  raffinaderi i Ryazan. Även ett raffinaderi i miljonstaden Voronezj fick oväntat besök.

Ovanstående drönarattacker, ett dussintal minst, skadar Ryssland på flera sätt. Landet är nu importland av oljeprodukter. Priserna på bensin och diesel har gått upp 20 procent. Mer torde följa. Samt brist. Sedan skakar dessa enorma bränderna säkert om både invånare och den ryska eliten. Var kommer nästa attack?

Det finns nästan inga internationella journalister kvar i Ryssland. De som är där idkar självcensur. Ryska medier får inte skriva om bombningarna. Myndigheterna förnekar skador, något som befolkningen måste undra över.

Frankrikes president Macron, som i det längsta försökte blidka Vladimir Putin med samtal, på plats och i telefon, har nu blivit en hårdför kritiker av det ryska kriget. Och en alltmer uttalad förespråkare för europeiskt försvar, som arbetar för ökad försvarsproduktion och militärt bistånd till Ukraina.

President Macron säger idag i The Economist att “Om Ryssland vinner i Ukraina kommer det inte att finnas någon säkerhet i Europa”. Ryssland får inte vinna säger han också. Samtidigt som Macron upprepar att han inte utesluter att skicka trupp till Ukraina.

Macron påpekar att Frankrike har skickat trupper för att hjälpa afrikanska nationer när de hade bett om hjälp. Den franske presidenten sa också att Europa inte kan lita på USA för sitt försvar.

Intervjun kommer inför ett besök i Frankrike av Kinas president Xi Jinping som börjar den 5 maj. Macron förväntas försöka övertyga Xi att använda sitt inflytande över Rysslands president Vladimir Putin för att försöka få ett slut på det fullskaliga kriget i Ukraina.

Så över till det ryska övervakningssamhället. Den ryska federala finansiella övervakningstjänstens register över “terrorister och extremister”, som inte bara inkluderar dömda utan också misstänkta och åtalade, omfattar nu mer än 14 500 personer samt mer än 550 organisationer. Alla listade har strikta restriktioner (såsom personliga utgifter), får inte åka utomlands, har frysta bankkonton och riskerar allvarliga konsekvenser som förlust av jobb, eget ansvar för normalt juridiskt tal (i domstol, där förnekanden blir till nya brott)  och så vidare.

Ukraina kommer hålla ett “fredstoppmöte” i Schweiz  den 15-16 juni, baserat på ett avtal mellan Kiev och Bern, sade president Volodymyr Zelensky idag.  Mötet kommer att äga rum i semesterorten Bürgenstock vid Vierwaldstättersjön i centrala Schweiz, och hela 160 nationella delegationer kommer att bjudas in till samtalen. Ryssland bjuds inte in.

Enligt Ukrainas ÖB: Ryssarna förlorade 1 030 man igår, och 20 stridsvagnar, 29 pansarskytte-fordon, 20 haubitsar, fyra tunga luftvärnssystem, 49 transportfordon och åtta enheter särskild utrustning. Detta känns för ryssen. Men Ryssland säger inget och då tror omvärlden – i vart fall media – att ingenting har hänt. (Förluster av hårda enheter, som pansarvagnar, lastbilar och drönare m fl, var det senaste dygnet mer än 1 – 13 till Ukrainas fördel. enligt Andrew Perpetua – som varje dag räknar förlusterna)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dag 799 av det ryska kriget mot Ukraina

  1. Håkan,
    Hur får du din information…..det låter förhoppningsfullt , men är den korrekt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.