Dagen 796 av den ryska invasionen är måndagen då mycket händer

För ett par timmar sedan: NATO-chefen Jens Stoltenberg gjorde helt överraskande ett tredje  besök i Kiev. “Viktigt att besöka Kiev igen och träffa president Zelensky”, sa Stoltenberg. “Situationen är svår, men det är inte för sent för Ukraina att segra – och mer stöd är på väg. Nato ökar också på lång sikt och sätter Ukraina på en oåterkallelig väg till alliansen”, tillade han.

Ukrainska medier rapporterar att Stoltenberg och Zelensky under mötet diskuterade initiativet att skapa en särskild fond för ekonomiskt stöd till ukrainskt försvar, totalt 100 miljarder euro under fem år.

Överbefälhavaren Oleksandr Syrskyi har till sagt till RBC att Ukrainas läge är bekymmersamt. Ryssarna kan komma och ta det strategiska initiativet. Det rör sig dock fortfarande om små områden som ryssarna hittills tagit. En balanserad och intressant belysning kommer från ISW, som Ukrainska Pravda redovisar idag.

På detta följde i natt: Ett tal av President Zelensky till nationen, som starkt markerade den ukrainska ambitionen att stoppa ryssen och befria de ockuperade områdena. Detta beskrivs väl i Kiev Post idag. Tilläggas kan att 10-punktprogrammet för fred, som Ukraina lagt fram ska diskuteras med många stater i Schweiz i mitten på juni. Den säger: “Ryssland måste dra tillbaka alla sina trupper och väpnade formationer från Ukrainas territorium, helt enkelt.”

Det händer mycket just nu. För ett par timmar sedan kom nyheten att Kinas ledare Xi Jinping besöker Frankrike den 6-7 maj. Detta blir Xi:s fösta besök i Europa efter pandemin, alltså på hela fyra år. Ett försök troligen av president Macron att få Kina medverka till att stoppa Rysslands Ukraina-krig. Intresse för detta kan finnas även från Kinas sida.

Så över till lite av det som hänt i helgen.

I lördags attackerade Ukraina ett militärt flygfält och två oljeraffinaderier i Krasnodar-regionen i Ryssland, enligt källor från RBC-Ukraina. Källor säger att explosioner skakade Kushchevsks militära flygfält som inhyste dussintals flygplan, radarsystem och elektronisk krigs-utrustning.

Därtill kommer att Ilsky och Sloviansk oljeraffinaderier träffades natten mot lördagen. Det fanns också rapporter om en attack mot ett militärt flygfält i Kuban. Ukraina hävdade att många flygplan skadades till följd av attacken. Sprängningar hördes i på lördagskvällen i Krasnodar-regionen i Ryssland. Videor på nätet visade en kraftig brand vid oljeraffinaderiet nära staden Slavyansk-on-Kuban.

Det ryska försvarsministeriet hävdar att attacken avvärjdes. försvarsminister Shoigu försäkrade att alla 66 drönare sköts ned i Krasnodar-regionen i Ryssland. Underligt då med bränder och registrerade förstörelser.

Men, notera Ukraina var utsatt också:

Ryssland inledde samtidigt ett massivt angrepp med missiler mot Ukraina under natten till söndagen och skadade fyra kraftverk. Två personer dödades och ytterligare minst tio skadades i den ryska attacken.

Moskva har inlett några av sina största angreppen någonsin mot Ukrainas energianläggningar, vilket har slagit ut en betydande del av produktionen och utlöst strömavbrott och energiransonering över hela landet. Detta har  slagit ut en betydande del av produktionen och utlöst strömavbrott och energiransonering över hela Ukraina.

Redan idag är 90 procent av alla internationella journalister borta från Ryssland, återkallade eller så har de flytt. Men inte nog med detta: Senaste dagarna har ryska myndigheter arresterade flera ryska journalister som arbetade för västerländska publikationer i Ryssland, i ett försök att begränsa västerländska och oberoende ryska mediers förmåga att på ett tillförlitligt sätt rapportera om Ryssland. Ryska myndigheter arresterade Sergei Karelin, som tidigare arbetat med Associated Press (AP) och Deutsche Welle, och Konstantin Gabov, som tidigare arbetat med Reuters, anklagade för att ha arbetat med en “extremistisk organisation” En rysk domstol satte också nyligen Forbes Ryssland-journalisten Sergei Mingazov i husarrest för att ha spridit falsk information den ryska militärens massakrer i Bucha.

Det ryska oppositionsmagasinet Mediazona rapporterade den 26 april att ryska domstolar har anklagat andra personer för att ha “deltagit” i “oönskade” ryska oppositionella och utländska medieorganisationer. Vi har inte namnen på dessa journalister. Men Ryssland saknar nu helt en insyn i landet. Nästan vad som helst kan ske i Ryssland utan att  i i omvärlden får reda på detta.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.