Dagen då Sverige vände

Lördagen den 5 september klockan 13 vände Sverige. Aldrig har väl ett samhälles vändning kunnat tidsbestämmas som i lördags. Då sade vice rikspolischefen Mats Löfving att Sverige har minst 40 utländska klaner som kommit till Sverige för att tjäna pengar på kriminell verksamhet. Det finns andra händelser som kunnat tidsbestämmas: Andra världskriget startade den 1 september klockan 04.45 när Tyskland invaderade Polen. och Andra Världskriget startade den 28 juni 1914 startade Första Världskriget med skotten i Sarajevo.

Vad hände sedan?

Jo, måndagen den 7 september kallade Stefan Löfven till presskonferens för att berätta om satsning på välfärden. Vilken blev reaktionen? Jo, journalisterna frågade om de kriminella klanerna och gängen. Stefan Löfven sade sig då inte vara medveten om att vi hade så många utländska klaner med fokus på kriminalitet. Han hörde detta först när Mats Löfving berättade därom i lördags. Ja, så svarade statsministern. Och Annie Lööf, som medverkade på presskonferensen, ändrade inte intrycket, hon framstod som ett stödben åt Löfven.

Tisdagen den 8 september öppnades Riksdagen och statsminister Stefan Löfven höll sin regeringsförklaring. Där sa han efter 20 minuter om Corona och välfärd sa:

“Samhällets uppgift är att trycka tillbaka den organiserade brottsligheten.”

Precis samma sak har Stefan Löfven sagt i Regeringsförklaringarna åren 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019.

Hur kommenterar SVT:s kommentator Mats Knutsson läget? Jo: Regeringen “Måste vända utvecklingen annars lär Löfven vara rökt i nästa val.

Dagen efter Riskdagens öppnande med Regeringsdeklarationen är detta rubrikerna på tidningarna ledare:

Dagens Nyheter: “Klanerna behöver få veta vem som bestämmer”

Svenska Dagbladet:  “Löfvens prat knäcker inte klanerna”

Dagens Industri: “Regeringen måste ta systemhoten på allvar”

Aftonbladet: “Riksdagen öppnade i gängvåldets skugga”

Idag höll Riksdagen sin partiledardebatt. Den dominerades fullständigt av gängkriminaliteten och de kriminella klanerna. (V och MP berörde inte frågan)

Vad händer nu?

Inom kort kommer regeringen med ett utspel om de kriminella klanerna och gängen, där man kommer att bygga vidare på 34-punkts-programmet. Kanske finns det en strateg på statsrådsberedningen som inser att bara man säger 34-punkts-programmet, så verkar man belåten med det som skett och nu sker “more of the same”.

Ska man ta kommentatorn Mats Knutsson på allvar, så tar regeringen ett krafttag och bjuder in alla partierna för att vidtaga åtgärder mot de gängkriminella som gör skillnad. Både i form av straff och förebyggande åtgärder.

PS Förhoppningsvis kan debaclet med gängkriminaliteten få de ansvariga politikerna att förstå att misslyckandet med de kriminella gängen bara är toppen på ett isberg. Lika dåligt fungerar en stor del av det politiska offentliga systemet. Långbänken är dess signum.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Dagen då Sverige vände

  1. Rikssvetsarens och polisens påståenden att de är överraskade över importen av starka klaner från Balkan, Mellan-östern och Afrika är den största lögnen i historien sedan Sossarna påstod att Sveriges försvar var starkt år 1940.

    Romantismen kring mångkultur som har drivits av S och MP verkar komma ifrån “erfarenheten” att resa till Bryssel och andra orter på konferens och “upptäcka” att man kan prata engelska med varandra och efter några glas även överbrygga olika åsikter. sedan FN betalade bostad och skolning för vartefter hon flyttade sin mångkulturella klan mellan olika FN-uppdrag i Världen.
    Ingen bildad och språkkunnig människa som har besökt och levt i mitten av Europa där klan-systemet börjar i Ticino i det Italienska Schweiz är förvånad. Men eftersom MSM nu har blivit en spegling av USA’s dagliga nyheter och frånvaron av språkkunniga utrikeskorrespondenter och politiker som bara hjälpligt kan läsa eller utrycka sig på engelska är det givet att baskunskaper saknas.

    Givetvis är det så att väljarmajoriteten väljer efter inrikespolitik eftersom Sverige sedan 1809-1815 är en utrikespolitisk dvärg eller snarare mygga.

    Jaga sossarna som lögnare i klan-frågan med referens till deras totala brist på Mångkulturmedvetande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.