Dagens Industri avslöjar Sveriges oförmåga

Arbetsförmedlingen fungerar inte. Skolreformerna genomförs inte på rätt sätt. Det har vi svenskar fått ta del av, om vi läser Dagens Industri. Övriga tidningar borde ha en redaktion som varje dag redovisar och följer upp Dagens Industris avslöjanden kring svensk politisk sektor; regeringskansli och myndigheter.

Det finns mycket annat som inte fungerar; bostadsmarknaden, flyktingmottagandet, skatterna för företagen (läs om personaloptioner), OECD granskar det svenska innovationssystemet (som får underkänt), det statliga riskkapitalet har varit under utredning sedan 2011 (tar ytterligare år innan dagens förslag är genomfört). Mycket av detta, och mer till, har jag redovisat i mina blogginlägg.

Det allra svåraste i Sverige är den politiska sektorns långsamhet. Vi utreder, tror att världen väntar. Regeringen beslutar om två snabbutredningar om flyktingarnas mottagande, bostäder och validering (inslussning på arbetsmarknaden) och dessa får två respektive fyra år på sig (Efter tre månader fick Ylva Johansson ta över). Men utredningarna fortsätter, och Vallideringsdelegationen, som tillsattes den 19 november förra året hade sitt första möte den 25 februari, men säger nu att strategin ska presentras redan i år, dvs tre år tidigare än uppdraget anger. Bra Jonas Milton!

Tragikomiskt är  att Bagdad-Bob, enligt Jan Björklund, verkar vara tillbaka.

Men inte heller i privat sektor i Sverige är allt till belåtenhet; bankernas oförmåga att låna ut till mindre företag.. Här görs en del insatser från politiskt håll och Almi, men det kan inte inte kompensera de svenska bankerna. Och företag som Spotify funderar på att flytta utomlands, då bostadsmarknaden inte fungerar. Mer värre är: Många företag väljer att inte bygga ut, när bostäder inte finns, men de säger inget högt.

Så här ser Sverige ut idag. Vi kan glädja oss åt en god ekonomisk tillväxt, men det riskerar att bli som när man kissar på sig; skönt i början, men sedan….. I Dagens Industri skrev några ekonomer i fredags att “Sverige på väg mot djup kris”. OECD har givit recept, som regeringen inte verkar har tagit till sig, knappt läst. (jag vet vad jag talar om). Världsbanken har redovisat ett par studier på uppdag av regeringen, som denna inte heller tycks bry sig om. (Det går ju så bra just nu, bortsett från allt som inte fungerar…)

Detta är Sveriges politisk sektor idag. Själv kommer  jag att fortsättningsvis att följa upp vad som är bra och inte. Med alla förslag till förbättringar, från Världsbanken, OECD och flera andra tillförlitliga institutioner. Förr eller senare måste saker och ting ändras i grunden (läs: Den politiska sektorn) Det är bara en fråga om när.

Utbildningsdepartementet fungerar inte rapporterar Dagens Industri. Nästa man till rakning är Näringsdepartementet, där läget kanske är ännu sämre (en ny medarbetarstudie är gjord).

En slutreflektion, som visar på den svenska trögheten: På valborgsmässoafton meddelade inrikesminister Anders Ygeman att “Regeringen förbereder just nu utredningen som ska se över den svenska terrorlagstiftningen”. Fleer bör kunna dömmas för terrorbrott, sa Ygeman. Men direktiven blir inte klara förrän i början på nästa år. Och utredningen ska sedan bli klar under 2018, dvs efter nästan tre år från nu. Svenskt “lallande” och oförmåga.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Dagens Industri avslöjar Sveriges oförmåga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.