Dagens Industri: Mobilisera näringslivet!

I ledaren i Dagens Industri skriver PM Nilsson att näringslivet måste mobilisera. Och detta är något för Svenskt Näringsliv. Han avslutar sin ledare så här, ordagrant:

Tyvärr har centralorganisationen Svenskt Näringsliv alltmer kommit att bli ett redskap för branschorganisationerna. Det har försvagat rollen som den enda institution som med kraft och resurser kan argumentera bortom branschintresset. Idén om fria marknader, fria företag och fria individer är evigt kontroversiell och möter ett ständigt, intelligent och föränderligt motstånd. Det är dags att trappa upp och mobilisera. Ingen annan kommer att göra jobbet.

Att Svenskt Näringsliv borde agera med kraft har jag skrivit om tidigare i denna blogg. Det räcker inte med en debattartikel, en intervju med TT och så den egna hemsidan. Om näringslivet verkligen anser att politiken inte fungerar, att den hindrar landets företag, att den bedriver ett hyckleri om klimatpolitiken, då är det väl verkligen dags att agera? Och gå från ord till handling. Något som Jan-Olof Jacke, VD för Svenskt Näringsliv, säger sig begära av regeringen.

Men, varför inte själv gå från ord till handling? Om Sverige nu har en regering som hindrar landets företag, Det säger jag med en hälsning till Dig som sitter i Svenskt Näringslivs styrelse.

Regeringen förstår ju inte att det är allvar om inte Svenskt Näringsliv agerar på ett helt annat sätt än idag. Det räcker inte med några samtal i det tysta, för så gör politiker aldrig. Se på Nooshi Dadgostar.

Sedan finns det en annan part, som Svenskt Näringsliv också skulle behöva kontakta och påverka: Centerpartiet. Läs PM Nilssons ledare idag i Dagens Industri, så får Du mer kött på benen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.