I flera bloggar har jag redovisat hur Dagens Nyheter gått i bräschen för en hovjournalism gentemot Statsminister Stefan Löfven, som inte ställer de de svåra frågorna. Intervjuerna blir Statsministerns taltratt.. Särskilt har jag påvisat att reportern Hans Olsson är den främste bland de snälla journalisterna. Vid ett tillfälle i våras så svarade Hans Olsson på min kritik med att han bara fått 10 minuter med Löfven och därför inte hann ställa de svåra frågorna.
Nu är Hans Olsson i farten igen, i en intervju av statsministern på Harpsund, som Dagens Nyheter lagt ut på nätet. Här finns fortsatt inga svåra frågor, trots att 10-minuters-begränsningen knappast kan ha gällt idag. För den genomförs på Harpsund där man dricker kaffe från en blå termos, som visar gårdagens fredagsmys på Statsministerns sommarresidens.
Innan jag analyserar intervjun med Statsministern vill jag säga att med den kultur som utbildats i Sverige måste man vara snäll och fogsam för att få tillgång till topparna i svensk politik. Åtminstone om de sitter i regeringen, och det gäller särskilt stats- och finansministrarna..Men frågan är om vi ska den typen av journalistik i Sverige. Då blir granskningen av makten ganska meningslös, och inget ansvar utkrävs.
Vad gick fel med Pandemin? Stefan Löfven erkänner brist med att hantera de äldre och att testsmitta tidigt i stor skala, men så slår han ifrån sig:
Vi måste vara ödmjuka. Det kom ett helt nytt virus och vi är mitt uppe i en pandemi. När vi sen tittar tillbaks på den här tiden vore det oerhört märkligt om vi skulle komma till en slutsats att allting gick precis som på räls.
Det är väl ingen som trott att allt skulle gå på räls i en krissituation. Men Corona-kommissionens sylvassa kritik gäller att regeringen inte agerade tillräckligt kraftfullt och inte i tid. Med andra ord, som kommissionen anger, så styrde inte regeringen landet, som grundlagen föreskriver. Beslutskraften saknades. Men ingen fråga om detta ansvar till Stefan Löfven, för det skulle ju vara lite känsligt…
Frågan om de höga dödstalet, jämförelsen med Norden och regeringens ansvar, tar Hans Olsson inte upp i intervjun. Inte heller problemen för näringslivet att snabbt och tillräckligt få det stöd som behövs för att Pandemin inte ska skada viktiga delar av näringslivet. Också känsligt.
Sedan går Stefan Löfven till angrepp på Sverigedemokraterna och Moderaterna. Fortsätter sitt tidigare arbete med nedsvärtningen av oppositionen, särskilt SD, M och KD. Men inte en fråga ställer DN om hur landets statsminister kan driva på en sådan här polarisering:
“Stefan Löfven menar att det som hände i USA också kan hända här”
En stormning av den svenska Riksdagen skulle alltså vara fullt möjligt i Sverige enligt Stefan Löfven. Och då är det underförstått SD och oppositionen som skulle stå bakom. Hur kan Dagens Nyheter bortse från den otroliga anklagelse som detta utgör? Utan att ställa statsministern mot väggen? Snällheten. Önskan att få göra en intervju till.
Läs Hans Olssons intervju med Statsminister Stefan Löfven, det är ett lärostycke för alla som vill behaga makthavarna.
Statsministern är desperat och visar att han inte är en professionell chef över regeringen. Coronakrisen belyser och bekräftar de negativa verkningarna av det historiskt långa och det för höga skattetryckets skadliga inverkan på samhället. Politiken och inte ekonomin har styrt landet vilket fått enorma konsekvenser för ekonomi, hushåll och företag. Krisen visar hur lätt samhället bryts ned när företag, löntagare och kapital inte har den likviditetsreserv som behövs för att klara en till tre månader med noll i intäkt. Många hushåll får problem med sin ekonomi och har inte råd att betala hyran i spåren av corona enligt statisitk från Kronofogden 2020. Konsekvensen av en förd socialistisk politik under lång tid visar idag med största tydlighet att det inte finns ekonomiska buffertar eller marginaler. Två av tio egenföretagare har ingen reservbuffert alls enligt samma undersökning från Kronofogden. Förklaringen är beklämmande enkel eftersom de flesta inte har råd att spara efter det att skattemyndigheten tagit sitt. Den socialistiskt förda politiken är en kris i krisen och visar hur ekonomiskt skört och sårbart samhället har blivit. Den för höga kostnaden för den offentliga sektorn har skadat hela den svenska ekonomin och välfärden. Ekonomin eller snarare den socialistiska politiken har hanterats kortsiktigt och därmed håller den inte långsiktigt. Frågan är varför en skadlig ekonomisk politik inte röstas bort!