Damberg och 33-listan

Tyvärr kunde jag inte deltaga i årets 33-lista-festen. Förbereder en resa till Australien, där man vill ha “goda råd” om innovationsekonomin. Så det blir nog en eller annan blogg därifrån under kommande vecka. Men utan att närvara, men ha läst både Ny Teknik (en läsvärd tidning) och senaste numret av Affärsvärlden, med otroligt många inspirerande presentationer av de framgångsrika nya svenska teknikföretagen, så vill jag lyfta denna lista till – nästan himlen.

Mikael Damberg intervjuas i Ny Teknik på nätet, där han säger en del som jag vill beröra. Damberg deltog nämligen i 33-lista-festen och delade ut priser. Han var mäkta imponerad, och jag förstår det. Sveriges framtidsföretag, en del av dem, finns säkert på denna nya lista. Frågan är sedan vad man gör i Sverige, så att de vill stanna här. Näringslivspaket i all ära, men avgörande för bolagen är det generella svenska näringsklimatet.

Vill lyfta det som är väl allra mest önskvärt, nämligen personaloptioner. Nu, väl sent kan man tycka, ångrar Anders Borg att han inte införde personaloptioner. Han tillsatt bara efter stort dröjsmål en utredning. Den skulle vara klar i höst med sitt förslag. Nu har den fått ett halvt år till på sig till våren om ett år. Trist! Mikael Damberg, försök raska fram utredning och lagstiftning!

Vi får sätta vår tillit till att Mikael Damberg driven innovationspolitiken rätt. Igår framträdde Damberg i Jönköping och visade alla som hörde och deltog att han förstår frågorna. Förstå också att finansdepartementet inte får förstöra 3:12 reglerna, vilket är på gång.

Så åter till regeringens näringslivspaket, som jag bloggade om för några dagar sedan. Förslagen verkar inte bygga på en utvärdering av vad som behövs, och än mindre hur det ser ut idag. Underligt, men sant. Nu har man dock lite pengar att röra sig med, och förhoppningen är att man utvecklar insatserna väl, gärna i samråd med de som kan – är på marknaden i företagen.

På söndag åker Mikael Damberg till Silicon Valley för att se själv. Bra, notera då hur Eco-systemet för innovation och ekonomisk tillväxt ser ut. Men glöm för all del inte att Sverige, som enda Nordiska Land, inte har egen representation där. Den borde återöppnas omedelbart. (Har varit borta i mer än 10 år – hur underligt som helst)

Damberg säger till Ny Teknik att en snabbutredning är tillsatt för att kunna lägga fram ett förslag till hösten om det statliga riskkapitalet. Men koppla då in ett par personer som kan frågan. Den utredaren som tillsatts irrar nu runt överallt i myndighetssfären där han tror sig kunna få information. Men det finns professor Per Strömberg och McKinsey som båda utrett frågan för några år sedan, men som aldrig fick komma med konkreta förslag. Mikael Damberg, använd dessa.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.