Därför blir det inte någon Brexit

Många har frågat mig hur jag kan vara så säker på att det inte blir en Brexit. Här vill jag redovisa några ytterligare skäl. De byggde från början på flera samtal med en brittisk god vän, Kenneth Clarke. Han har nu offentligen agerat på ett intressant sätt, som jag ska redovisa nedan.

Först vill jag hänvisa till den stora förskjutning som skett bland de ledande politikerna i Storbritannien. Efter folkomröstningen var det ingen som ville ställa sig i spetsen för en andra sådan omröstning. Alla i Underhuset var lojala mot den parlamentariska demokratin och sina tidigare uttalanden; Att respektera resultatet hos det brittiska folket. Men nu är det annorlunda, nu väntar man på vem som ska ta upp handsken, som kastades av den unga generationen direkt efter omröstningen: Hela fem miljoner undertecknade en petition mot Brexit och för ett nytt referendum

För kort tid sedan fick Theresa May, UK:s premiärminister, frågan om hon skulle rösta “Leave” (lämna) om det blev en andra folkomröstning. Hon vägrade svara….

De politiker som vill lämna EU försöker idag skylla problemen i förhandlingarna med EU-kommissionen på politiker som inte vill lämna. Och när detta inte fungerar, så ger man sig på media. Men detta visar bara på svagheten i arbetet i UK för Brexit. De tre nyckelfrågorna, som måste lösas först; betalningen av medlemsavgiften, behandlingen av EU-medborgare som arbetar i UK och gränsen mot Irland har den engelska regeringen inte kunnat ge något bud/svar på.

Så över till Kenneth Clarke igen. I måndags framträdde Ken Clark i BBC Today den 11 oktober, ett ledande nyhetsprogram i UK. Parlamentet kan komma att lämna in sitt veto mot ett “No-deal Brexit”. Detta sa Clarke och hänvisade till en proposition som den brittiska regeringen lämnat till Parlamentet för godkännande. Denna “EU withdrawal bill” har mött stora problem i Underhuset. Hela 300 ändringsförslag och 54 tillägg finns nu på parlamentets bord. Se BBC:s 15 minuter långa diskussion med Kenneth Clark. Där kan man läsa mycket mellan raderna. En del finns också beskrivet i en artikel i FT.

Men Ken Clark vill inte ha, och tror inte på, en ny folkomröstning, utan på ett parlamentsval, som sätter stopp för Brexit. Den som lever får se.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

3 svar på ”Därför blir det inte någon Brexit

  1. Om Ken Clarke och ‘Remainer’-parlamentarikerna får som de vill kommer det troligen komma till omval (därför stödjer också Labour detta). Om det skulle bli omval idag, skulle Labour och Jeremy Corbyn vinna. Jeremy Corbyn är faktiskt EU-skeptiker och troligen skulle fortfarande göra Brexit (de flesta som röstade på UKIP har gått tillbaka till Labour), men stanna i single market (dvs. den norska modellen). Men detta skulle igen få UKIP och den EU-skeptiska falangen av Conservatives att bli starka igen… dvs. vi kommer att se en mer or mer polariserad och handlingsförlamad politik i UK. Ingen fokuserar på de viktiga ekonmiska och innovationspolitiska frågorna och hela Europa lider av detta (även utanför EU kommer Storbritannien att betyda mycket för EUs ekonomiska framtid) – medans många i Asien kör på. Skam på oss (mig själv) som är liberala… vi har tappat vår förmåga att leda folk genom att förklara framgångarna som frihandel och liberalisering har gett oss alla. Tyvärr verkar det vara för sent för UK, men kanske Sverige kan visa ledarskap för liberala attityder i Europa?

  2. Många kommentarer för och emot. Ett lysande tillfälle för vår statsminister att spela “Palme”. Tror dock inte att han har hatt för detta. Kanhända Macron eller Merkel skulle kunna.
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.