De europeiska utmaningarna diskuterades på “Lund revisited”

De stora utmaningarna i världen, som också möter Europa, diskuterades i fredags i Lund.. Detta skedde på  en konferens med alla 28 EU-länder, “Lund revisited”, Organiserat av den svenska regeringen tillsammans med VR, Vinnova och Lunds kommun och Universitet. Resultatet: Lund-deklarationen som går ut på att Europa ska effektivt tackla de stora samhällsutmaningarna. Genom att långtgående samarbete mellan EU och medlemsländerna

Här är Lund-deklarationen 2015. Den följer på den första Lund-deklarationen som proklamerades i juli 2009. Här några viktiga delar i “The Lund Deklaration 2015”. Detta är min sammanfattning. Du kan läsa den officiella versionen på länken. Detta konstaterar deklarationen inledningsvis:

Europa måste påskynda arbetet med de stora samhällsutmaningarna vilket kräver ett globalt samarbete för att nå verkliga lösningar.

Fyra prioriterade områden anges:

• Ett tydligt politiskt åtagande för att öka insatserna för att tackla de stora samhällsutmaningarna
• Detta måste stödjas av en förbättrad vetenskaplig bas med en forsknings-infrastrukturer i världsklass, samt med stor fokus på kreativitet, entreprenörskap och innovation.
• Europa måste samverka med omvärlden för att hantera de stora samhällsutmaningarna och attrahera världens bästa forskare, innovatörer och få erforderliga  investeringar från privat sektor.
• Den offentliga sektorn och industrin måste tillsammans bygga upp erforderliga kunskaper med fokus på öppen innovation och resultatet.

Även om jag gjort mitt bästa för att beskriva Lund-deklarationens ambitioner, så bör den intresserade läsa originalet, Deklarationen.

Konferensens namn “Lund Revisited” var förvisso fyndigt, men lät inte så sexigt, och var det kanske inte heller. Åtminstone tycker inte svenska media det. Det är inte terror eller flyktingar, utan bara Europas framtid. Kort sagt går: Hur Europa ska möta de stora utmaningarna i världen, rent konkret (det räcker inte med Paris visioner). Vad jag vet har media över huvud taget inte noterat konferensen och Deklarationen.

Inför Lunda-konferensen skickade Utbildningsdepartementet ut en notis om att  Helene Hellmark Knutsson skulle deltaga. Näringsdepartementet hade inget. Dessutom lämnade näringsminister Mikael Damberg walk-over, trots tidigare besked om deltagande. Är inte de stora Europeiska utmaningarna tillräckligt angelägna? Om nu Damberg var tvungen att vara Exportminister i Iran, ledande en näringsdelegation, så borde väl någon i den politiska ledningen varit med? När departementet dessutom stod som värd för denna stora EU-konferens med kommissionären Carlos Moedas och företrädare förde  de 28 medlemsländerna närvarande.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.