De föreslagna bestämmelserna är ägnade att missförstås, enligt Lagrådet

“De föreslagna bestämmelserna är ägnade att missförstås”, så skulle man kunna sammanfatta Lagrådets utlåtande över regeringens senaste remiss från 19 maj. Med Lagrådets egna ord. När jag läser detta, undrar jag om regeringen verkligen vill genomföra det man föreslår.

Efter tre veckor presterar lagrådet ett utlåtande över de 179 sidor som regeringen skickade över den 19 maj i år. Redan den 12 februari i år svarade Lagrådet på Regeringens ursprungliga remiss, som var på 1400 sidor och som Lagrådet underkände.Den nya remissen bygger på det förslaget som Lagrådet inte kunde godkänna. Så här säger Lagrådet: “Den nya remissen bygger på förslagen i den första remissen och Lagrådets yttrande över den har inte beaktats.” 

Läs vad Lagrådet skrev den 12 februari. Ord och inga visor, 1000 paragrafer är alldeles för mycket, man har inte tagit hänsyn till kritik på detta område som framfördes redan 1992. Man blir matt.

Lagrådet fäller bland annat dess omdömen om Upphandlingslagstiftningen byggd på EU:s direktiv::

    • Obegripliga
    • Oförnuftiga
    • Bestämmelserna strider mot varandra
    • Det kan inte komma i fråga att lagstifta på detta sätt i Sverige

Men vad har hittills hänt? Ingenting. I stället har regeringen, med utgångspunkt från det som inte accepterats, kommit med en ny remiss, som innehåller ytterligare mycket tveksamma förslag. Som inte heller Lagrådet tycks kunna tillstyrka.

Är det någon som sett att media uppmärksammat Lagrådets yttrande? Jo, det senaste gjorde TT en notis om, men i övrigt tycks svenska media inte hängt med.

Näringslivet är starkt kritiskt till upphandlingslagstiftningen. Svenskt Näringslivs Carola Lemne skriver i SvD: “Hur näringsminister Mikael Damberg stillatigande kan åse hur en sådan lagstiftning läggs fram är en gåta”, skriver Svenskt Näringslivs VD.

Den offentliga upphandlingen uppgick 2015 till hela 844 miljarder, inte den många år gamla siffran om 600, som både Damberg och Shekarabi, och även Lemne, använder. Dags att ta till sig det som nu gäller, eller? Siffrorna kommer från DoubleCheck, som anses göra den mest noggranna statistiken på området.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.