Den långsamma politikens Sverige

Varför behöver allting ta så lång tid? Varför är det svenska politiska systemet så långsamt? Har Du funderat på detta faktum och varför det är så? Jaså inte. Då är det dags. Här följer några exempel, som visserligen inte gör anspråk på att vara grundat på forskning, men väl talar sitt eget tydliga språk.

Personaloptioner behövs, det har framförts länge i den politiska debatten, men ingen har velat ta tag i frågan. Så den 31 maj förra året gjorde Anders Borg och Annie Lööf detta. På temat Så skall vi få fler tillväxtföretag, redovisat i en gemensam pressrelease, och även debattinlägg. En utredning skulle tillsättas och personaloptioner införas, enligt Borg och Lööf. Vad har hänt? Inte ens direktivet är klara, och ingen utredning tillsatt. Så viktigt var det att få fler tillväxtföretag. Lösningen borde legat på riksdagens bord nu, eller redan varit genomfört.

En annan fråga i sedvanlig långbänk ,Företagsskattekommittén. Den tillsattes i januari 2011. Fick hela tre år på sig. Nu ytterligare ett halvår. Skall vara klar först 16 juni i år.Uppgiften har rört riskkapitalbeskattningen, beskattning av forskning och utveckling och ett bättre bolagsskattesystem. Några delförslag är lagda, men tiden är otroligt utdragen. Det verkar som man (läs: de ansvariga politikerna) tror att världen står stilla och bara väntar på en svensk utredning.

En annan svensk långsamhet är avdragsrätt för gåvor till forskning. Ett löfte om detta avgav den borgliga alliansen iför valet 2006. Ännu är inte detta genomfört. Att tillsätta en utredning i ärendet tog åratal, och sedan föll inte förslagen regeringen i smaken. Men, löftet om avdrag för donationer till forskning är fortfarande utestående.Det som nu införts är småtterier.

Vill ge en jämförelse; Vad som hände i USA under Ronald Reagans presidentskap när börskraschen kom i slutet på oktober 1987. Inom kort tillsattes en utredning på heltid. Det gällde att hitta vägar för att slippa den programstyrda aktiehandeln, där inte människan var inblandad. Ett förslag till skarpa och effektiva åtgärder lades fram redan efter 3 månader, i januari 1988.

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.