Den nya industriella revolutionen fortsätter – även efter helgen

OECD och den svenska regeringens konferens om “The Next Industrial Revolution” fortsatte under fredagen. Med tre svenska ministrar och ett antal statssekreterare, med mycket innehåll och tänkande som vi måste ta till oss. Om vi ska klara framtiden. Och vi får inte bli skrämda över den digitala utvecklingen.

Tyvärr uppvisar den nya tekniken – digitaliseringen – stora marknads-misslyckanden. Medvetandet är lågt, vilket gör att mindre och medelstora företag, SMEs, inte är medvetna om vad som sker eller vilken teknik de behöver nyttja. Här måste den politiska sektorn medverka, så att teknikspridningen sker. Där har “Government” större uppgift än någonsin. Men det är inte “bara” tekniken som behöver användas, utan kultur och attityd behöver utvecklas och bli en del i den teknologiska förändringen som alla behöver göra. Professor Philip Shapira, Manchester University, gav en av flera intressanta presentationer

En industriell utveckling är nyckeln till Sveriges framtida välstånd. Det har blivit klargjort i en studie som Siemens genomfört. www.smartindustri.nu är en intressant IVA-sida, som kan komma att utvecklas.

Det behövs incentives för att digitaliseringen ska utvecklas. Det påpekade professor Shapira också. Och omfattningen är viktig, det räcker inte att bara göra lite. Mål och medel måste matcha varandra. Det är t ex för kostsamt och tidsödande att söka hjälp och stöd för digitalisringen och införande av ny teknik. En uppsökande verksamhet är nödvändig. Och det måste vara enkelt, och i början låg kostnad, om vi skall få en stor digitalisering.

Den tyske statssekreteraren Matthias Machnig, från Näringsdepartementet, tillstod starkt följande: Det måste till ett ledarskap om den nya tekniken ska införas. Det kan inte vara 6-7 ministerier i regeringen som parallellt söker leda utvecklingen. De är tyvärr silos, och det måste ske på nationell, samordnad nivå. Det är starkt att en statssekreterare, som normalt försvarar sin domän (silo) inser behovet av nationellt ledarskap.

Detta är ett blogginlägg som ett med-skick inför den kommande weekenden! Jag kommer tillbaka med mer av länkar och konkreta fakta.

.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.