Den nya industriella revolutionen

Framtidens industri kommer att se annorlunda ut än idag. Digitaliseringen kommer att ha en avgörande betydelse. Men samtidigt kommer banden mellan produktion och service bli än starkare, man kommer inte kunna skilja på dem. Men hur ska industrin anpassa sig till den nya tekniken, som också har ett gränssnitt till användarna, vi konsumenter. Glömmer man oss, så går det inte bra. Den nya produktionsmodellen finns beskriven i den blogg jag skrev i veckan.

Under dagen idag, torsdag, har OECD i samarbete med den svenska regeringen presenterat analysen, och lite till. I morgon kommer policy-frågorna. Hur man löser industrin i framtiden. Med ett större ansvar för den politiska sektorn, vilket jag återkommer till. OECD:s rapport om Framtidens industriella produktion,  The Next Production Revolution, kommer inte från OECD förrän om ett par månader. Så det löfte jag gav i min blogg om att dagens OECD-möte skulle publicera rapporten var fel, men jag får skylla på Alistair Nolan, den ansvarige för rapporten, som för någon månad sedan utlovade detta. Men nu ska man ha in det som kommer fram vid den nu pågående konferensen.

Men, det ska sägas, att den nuvarande OECD-konferensen, och det arbete som sker med den nya industriproduktionen, sker under galgen från Brexit och särskild Trumps valseger i USA. Medelklassen har förlorat. I uSA hr reallönen sedan 1990 gått ned med hela 20 procent. Politikerna har inte lyssnat på vanligt folk, och inte brytt sig. Detta uttalar alla på den här konferensen, ingen säger däremot. En bra presentation gav den amerikanske professorn William B. Bonvillian. MIT.

Fortsättning följer.

 

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.