I förra veckan besökte den nye näringsministern Ibrahim Baylan Svenskt Näringslivs styrelse, det framgick av Ekots Lördagsintervju. Intervjuade gjorde Monica Saarinen. Nu är det dags att “kroka arm med näringslivet”, sa Baylan, något som knappast den förre ministern Mikael Damberg gjort, men nu är det alltså dags. Bra och välkommet! Äntligen kanske Stefan Lövfens löfte från september 2012, om att skapa en Affärsplan Sverige, kan bli verklighet?
Vilka är då de stora frågor som den nye Näringsministern måste ta sig an och hur? Kompetensförsörjningen är en av de svåra frågorna, det medgav han. År 2014 hade 53 procent av företagen svårt att hitta rätt kompetens. Nu hela 72 procent – en ökning med 19 procentenheter. (S-regeringen har inte lyckats) Här vill Baylan sitta ned med näringslivet och söka lösa frågorna. Själv hade Baylan inga lösningar, utan talade om utbildning, som tar lång tid. Och på frågan om garanterade Visum för utländsk arbetskraft passade ministern.
En annan fråga av vikt är bostadsbristen. Januariöverenskommelsen, JÖ, talar om en reformering av bostadsmarknaden. Där hade Baylan ingen lösning heller, utan talade bara om nyproduktion. Något som inte räcker. Här finns mycket att göra, efter Peter Erikssons totala misslyckanden.
I intervjun sa Baylan att den svenska ekonomin växer snabbare än befolkningen, vilket inte är sant. Precis tvärt om är det. Sveriges tillväxt per capita är sämst i Europa. Att inte en Näringsminister vet detta är minst sagt förvånande. Inte heller intervjuaren reagerade.
När samtalet sedan kom in på “vinster i välfärden” gav Baylan uttryck för en indirekt kritik mot den häxjakt som präglade Löfven I regeringen. Det är bättre att jobba med dem som berörs, sa han. Och man kan inte mer än hålla med.
En annan viktig fråga togs upp, regelbördan för näringslivet. särskilt för de mindre och medelstora företagen. Ibrahim Baylan andades en viss förståelse. Även här vill han sitta ned med näringslivet. En bra start, om målet är klart, en mindre regelbörda. I en kommentar påstod sedan Monica Saarinen att näringslivet var belåtet med Maud Olofssons regelförenkling, vilket inte är sant. Hon satte upp målet 25 procent mindre regler, det blev 8. Medan landsbygdsminister Eskil Erlandsson inte satte upp något mål, men där blev det 37 procent färre regler.
Det var nog många lyssnare som ryckte till när intervjuaren i ett samtal med professor Lena Andersson Skog sa “Många efterlyser en aktiv näringspolitik”. Så var det för länge sedan, idag är det i stället det generella regelverket som står i fokus. Det borde Monica Saarinen veta. Förr var det “Pick the winner” av typ Stålverk 80.
Till sist kan jag inte låta bli att lista en del viktiga frågor som inte kom upp i intervjun
- Varför inte stoppa Kompetensutvisningarna (400 per månad)?
- Är vinst stöld, som ett statsråd i Löfven I hävdat?
- När ska Entreprenörskapsutredningens förslag genomföras?
- Bör Svenskt Näringslivs förslag till ny gymnasieskola genomföras?
Trots att Lördagsintervjun haltade, för att vara lite diplomatisk, så andas faktiskt Ibrahim Baylan som en klar tillgång på näringsminister-posten, Framtiden får utvisa om jag har rätt.