Den smarta industrin har fått en handlingsplan

I olika omgångar har regeringen genom närings- och innovationsminister Mikael Damberg presenterat idéen om “Smart Industri”. Det är vad Damberg säger sig vilja skapa, men det är lite svårt att få grepp på idéen. Ett försök görs här.

Nyindustrialiserings-strategin presenterades av regeringen i slutet på januari i år. Det var 30-talet lättlästa sidor om den moderna industrin. Redan då kunde noteras två ting: Oklart hur regeringen ville arbeta konkret, antalet frågor var fler än svaren i strategin. Det var en ganska trevlig läsning, och jag själv är definitivt inte negativ till ett aktivt politiskt arbete för att engagera sig i utvecklingen. Men man måste gå från ord till handling.

För en tid sedan, den 1 juni, presenterade regeringen under Stefan Löfvens ledning, Strategiska Samverkansprogram. Fem områden angavs, och Du som vill se vilka har länken här till dessa fem program. Utgångspunkten var tre samhällsutmaningar, som också finns angivna i bloggen om programmen. Även här fanns kritik, även från ledamöter i det Nationella Innovationsrådet; Man kan inte bygga samverkansprogram på en pressrelease.

För två veckor sedan kom så regeringens handlingsplan för nyindustrialiserings-strategin. “Handlingsplan för Smart industri”Det är 30 sidor med 45 konkreta åtgärder. Den är bättre än jag befarat, vilket kanske låter negativt, men beror på att det regeringen hittills producerat saknat konkretion. Nu är det faktiskt lite annorlunda. Läs själv. Ett exempel: “effektivare miljöprövningstillstånd” och “snabbare prövning”. Det är välkommet, tror jag att hela industrin säger.

Andra viktiga frågor som tas upp i handlingsprogrammet gäller ökad attraktivitet att bli matte- eller tekniklärare. Yrkesutbildning med större industriell relevans och mer matte i skolan ingår. Vidare att It-undervisningen ska förstärkas i skolan och Industrirelevanta snabbspår för nyanlända ska skapas. för att nämna några områden. Som sagt tidigare: Läs gärna själv, särskilt om Du ska yttra Dig över handlingsplanen.

Testbädd Sverige ingår i handlingsplanen, liksom stärkandet av instituts-sektorn. Innovations-upphanding också samt demoprojekt och testbäddar.

Naturligtvis har media knappast uppmärksammat handlingsplanen, med ett undantag som jag noterat. Svenska Dagbladet gjorde en intervju med Mikael Damberg. Där framkommer också att regeringen satsar en halv miljard på insatser som är knutna till “Smart industri”. Offentlig upphandlingen nämns särskilt av Damberg, som hänvisar till att den är 600 miljarder. Rätt siffra, Mikael Damberg, är 844 för år 2015. Kolla på Double Check

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.