Den svenska digitaliseringen – sorg och glädje

Låt oss börja med det glädjande. Den svenska regeringen har nu förstått att en gemensam digital lösning behövs för offentlig sektor. Den nuvarande digitaliseringsministern Anders Ygeman exemplifierade i Dagens Eko med att påpeka att en jordbrukare kanske under ett år får får lämna företagsuppgifter ett 20-tal gånger till olika myndigheter. Detta ska i framtiden inte behövas, utan myndigheterna och kommuner ska gemensamt ha tillgång till dessa uppgifter, så att de automatiskt kan användas.

Detta borde ha funnits på plats för flera år sedan. Det har talats mycket om en gemensam ingång, som den digitala tekniken möjliggör, men regeringskansliet har inte agerat förrän nu. Det är Långbänken som varit styrande kan man tro.

När då detta ska genomföras, så börjar ytterligare krångel

Den som får detta uppdrag är DIGG. Myndigheten för digital förvaltning. Myndigheten ska påbörja arbetet nästa år, ge regeringen en handlingsplan den 30 mars 2020 och sedan leda arbetet med att inrätta “en gemensam digital ingång”. som det heter i de formella dokumenten. Att göra detta “kommer att ta tid”, enligt Ygeman. (lång tid troligen).

DIGG ska samråda med ett dussin myndigheter som står angivna samt relevanta organisationer, arbetsmarknadsparterna och kommuner och landsting (regioner). Ingen liten uppgift. Därtill kommer att DIGG ligger i Sundsvall, trots att de flesta andra myndigheterna ligger i Stockholm.

Vad får detta kosta? Jo DIGG har fått 2 miljoner i år och ska får två miljoner under 2020, enligt uppdragsbrevet, om “riksdagen fattar de erforderliga besluten”. Till råga på allt så ska dessutom Ekonomistyrningsverket utreda hur utvecklingskostnaderna för dessa digitala tjänster, en gemensam digital tjänst, ska fördelas mellan berörda myndigheter.

Krångligt att en myndighet DIGG, får ett stort uppdrag, utan erforderlig finansiering. En finansiering, som sedan en annan myndighet, Ekonomistyrningsverket, ska utreda. Och allt detta, både former och innehåll, kommer att ta lång tid. Vad detta nu betyder. Långbänken i tjänst igen.

PS Det är dock inte regeringen själv tagit initiativet till den gemensamma digitala ingången, utan det är ett föreläggande från Bryssel, som är ett år gammal. Det framgår av det uppdrag som regeringen gav till DIGG den 31 oktober, men offentliggjorde först sex veckor senare. Långbänk.

PPS Ny Teknik rapporterar idag att den svenska introduktionen av 5G-nät försenas ytterligare. PTS har skjutit den förestående auktionen på obestämd tid. Redan tidigare var 5G i Sverige försenat med 2 år, trots Stefan Löfvens löfte att Sverige skulle ligga främst.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.