Det är ingen rolig läsning – men absolut nödvändig – som Du finner i den färska rapporten “Politik kräver samverkan och underlag“. Genomförd av Damvad, konsultföretaget, på uppdrag av IVA:s projekt “Utsiktsplats forskning”. Studien är gjord enligt Delfimetoden och är mycket solid och trovärdig. Den är på drygt 40-talet sidor, så ingen som sysslar med forskningspolitik kan skylla på tidsbrist.
Redovisningen här måste vara kortfattad i punktform, men fångar ändå upp huvudbudskapet, hoppas jag. Vad saknar svensk forskning? Svaret:
- Oberoende underlag
- Solida utvärderingar
- Relevans
- Samspel
- Helhet
- Tydlighet
Detta resultat är så klart att de ansvariga politikerna – både i den gamla regeringen och den nya – måste få skrämselhicka. Men att det är så här beror på, framkom vid vid seminariet, att de senaste 10 årens forskning inte utvärderats. På det fullsatta IVA-seminariet igår kunde jag bara notera en politiker, men det kan ha smugit sig in fler. På plats var riksdagsledamoten Thomas Strand, S, som dock inte försvarade läget. Han lovade, om inte bot och bättring, så dock att han skulle ta med sig rapporten och debatten hem.
I rapporten anges fem rekommendationer, vad framtidens forskningspolitik behöver:
- Förbättrad beställarkompetens och ökat intresse för utvärderingar hos politiker
- Ökad samverkan och användarvänlig forskning
- Mindre styrning och större tillit till forskningen
- Tydligare politisk satsning och ökad långsiktighet
- Klarare skillnad mellan beställare och utförare.
Vid seminariet redovisade professor Mats Benner muntligen en annan studie, som skulle fånga upp omvärlden. Rapporten var annonserad inför Almedalen, och var nu återigen utlovad, men inte klar. När rapporten föreligger ska jag kommentera den. Damvad-studien tar dock upp en jämförelse med Danmark och Norge. Den visar att dessa två grannländer gör ordentliga utvärderingar av sin forskning. Något för våra politiker att notera.