Den svenska läkemedelsindustrin har blivit ett fiasko, enligt en ny studie

I måndags publicerade Öresundinstitutet en analys av läkemedelsindustrins utveckling i Danmark och Sverige. Utvecklingen sedan millenieskiftet, dvs de senast 12 åren, visar på en dansk succé och en ett svenskt fiasko. Rapporten “Läkemedelsindustrin” kan laddas ned här.

Under de gångna 12 åren har dansk läkemedelsindustri ökat antalet anställda med 61 %, eller med 7.000 personer. Samtidigt har sysselsättningen i den svenska läkemedelsindustrin rasat med 43 %, eller med 9.000 personer. Det speglar också det faktum att det svenska näringslivets FoU-satsningar minskat från 3.2 % år 2001 till bara 2,3 % år 2011. Detta som andel av BNP.

På läkemedelsområdet har Danmark ökat sin export från 6 till 11 procent av total export. I Sverige har exporten minskat sin andel med en procentenhet, från 6 till 5 %.

Vad är då skälet till den danska framgången på läkemedelsområdet? Öresundsinstitutet tror att den främsta anledningen är det stabila ägandet i stiftelser i Danmark. Annars hade nog Danmark gått samma väg som Sverige, säger man i rapporten.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.