Det är dag 743 och vi kan fortsätta sova lugnt om natten

Det är inte Sveriges NATO-medlemsskap som gör att vi kan sova lugnt om natten, även om det är oerhört välkommet. I stället är det Rysslands oförmåga att vinna kriget i Ukraina som ger oss nattsömnen.

Långsiktigt är det en ukrainska vinst, eller snarare en rysk förlust, som ger oss den goda framtida nattsömnen. Då kommer inte Ryssland kunna, eller ens vara sugna på, att slå ihjäl sina grannar.

Hur nära är vi detta läge? Eftersom Putins Ryssland inte vill inse att de har förlorat, så blir vi nog tvingade att vänta i ett par år. Det trodde jag inte tidigare, men det blir än tydligare att Putin till varje pris vill fortsätta. Stödet till Ukraina från Väst är kanske avgörande, och i vart fall viktigt, och skulle framför allt göra processen kortare.

En sönderslagen Krim-bro (Kerch bron) skulle göra susen. Det kommer även om Tysklands förbundskansler Scholtz är så feg att han inte vill skänka Taurus till Ukraina. (Långdistans)

Under senare tid har utvecklingen för Ukraina förbättrats påtagligt. Om vi tar i Ukraina så har den nye ÖB-n Syrskyi – i fullt samförstånd med president Zelensky, omorganiserat delar av krigsmakten. Även bytt ut en del av de militära befälhavarna. Med utvecklingen i backspegeln borde detta ha skett redan förra sommaren. Men förre ÖB-n Valerij Zaluzjnyj var väldigt populär hos befolkningen och Zelensky tvekade, för då hade Ukraina initiativet.

Zelensky och Zaluzjnyj lär dock stå på god fot trots bytet av ÖB, vilket markerades när Zaluzjnyj nu blev ambassadör för Ukraina i Storbritannien, som anses vara avgörande för samarbetet med Väst.

Andra tecken på det förbättrade läget är Joe Bidens tal till nationen igår, inklusive de starka bifall som hans tal om Ukraina fick från både demokrater och många republikaner. Lyssna på detta, det är nog det starkaste talet Joe Biden hållit. Och se instämmanden från talmannen Johnsson, som sitter bakom presidenten.

President Macrons starka uttalanden om att kriget i Ukraina måste vinnas.

Nu ser Europas länder till att Ukraina får sina 800.000 granater. En del har redan anlänt och använts. EU lade fram en aktionsplan för några dagar sedan som ska öka vapen- och ammunitionsproduktionen väsentligt. (Det är på tiden)

Bombattacken mot Greklands premiärminister i förrgår fick denna att rikta sig direkt till Kreml i ett tal. Ni kan inte skrämma oss, vi stöder det ukrainska folket så länge det behövs. Det var en del som trodde att Grekland var en svag länk. Den har i så fall Putin stärkt högst väsentligt. Och det som hänt påverkar hela EU.

För några dagar sedan publicerade Foreign Affairs en artikel som är på kornet: “Ryssland bränner upp sin framtid”. Den visar hur Putins jakt på makt har urholkat landet och dess folk. När inte ens Financial Times vågar vara kvar i Ryssland, så kommer inte alla negativa uppgifter ut.

Det har varit ett par hindra järnvägsolyckor i Ryssland, som saboterat militära transporter. Den ryska pressen tiger. De attentat och drönarattacker, som satt eld på fem oljedepåer, vapenfabriker, hamnar och andra anläggningar tiger de ryska myndigheterna om, eller så är det något som gått fel på anläggningen.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det är dag 743 och vi kan fortsätta sova lugnt om natten

  1. Risken att Ukraina skulle förlora kriget beror inte på vad Trump gör utan på det Europeiska ledarskapet. Europa är tillräckligt starkt ekonomisk och militärt för att segra över Ryssland. Ryssland har inget existensberättigande och måste krossas en gång för alla, vilket de Europiska ledarna måste för förstå och våga åstadkomma.

  2. Låter bra. Fint att du håller hoppet uppe. Fortfarande underligt att svensk press rapporterar så pessimistisk om Ukraina.
    Ove

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.