Det är den naturliga räntan, stupid!

Varför växer inte vår ekonomi? Det beror på den naturliga ränta, som är kraftigt negativ idag.

Både för den ekonomiska utvecklingen och för att förstå innovationers utveckling är den naturliga räntan viktig att begripa. Därför vill jag rekommendera en artikel i Dagens Nyheter idag av ekonomiprofessorn Lars Calmfors. “Tro inte på varaktig stagnation“, rubriceras den. Calmfors menar att den ekonomiska utvecklingen, delvis drivna av innovationer, inte alls stoppat upp. Han varnar här för Larry Summers tal om “Secular stagnation” eller “varaktig stagnation”, för att tala svenska.

Det är den naturliga räntan som är spöket, påpekar Calmfors. För Dig som vill förstå är detta resonemang, är begreppen viktiga. Detta utvecklar Calmfors väl, men det kan behövas lite ytterligare insikter baserad på läsning. En bra introduktion finns i en artikel, “Vad är den naturliga räntan?” skriven av Lundvall och Westermark, Sverige Riksbank. Det räcker att läsa de första fem sidorna, Appendix med sina formler behöver Du inte försöka förstå.

Benägenheten att spara har ökat, något som håller igen den privata konsumtionen, och samtidigt minskar investeringsviljan. Att den naturliga räntan blir så negativ tror jag också beror på att digitaliseringen slår igenom i produkter och tjänster, som relativt sätt blir billigare. Så varför köpa idag, när Du får mer, till lägre pris, i morgon?

En permanent utveckling, med mindre efterfrågan och konsumtion, tror inte Lars Calmfors på. Varaktig stagnation försvinner samtidigt som den innovativa drivkraften ökar.

Vi ska inte glömma bort en av världens främste nationalekonomer, svensken Knut Wicksell, som “uppfann” den naturliga räntan. En förnämlig introduktion från SNS finns här, skriven av ekonomiprofessorn Lars Jonung

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.