Det är ledarskapet, stupid

Det finns ett antal frågor där det är fara i dröjsmål, men samtidigt finns en stor enighet mellan partierna, eller förväntas finnas. Dessa frågor är inte riksdag och regering förbjudna att hantera, utan det rör sig om ledarskap. Eller, snarare brist på ledarskap.

Först försvaret. Så här uttrycker ÖB Micael Bydén läget i SvD  den 6 november och effekterna:

“Försvarsmakten hoppas få tre miljarder kronor mer i anslag 2019. Men några anslagshöjningar ser inte ut att bli av så länge Sverige inte har en ny regering…..

Micael Bydén pekar på konsekvenser för samtliga stridskrafter, på reducerad övningsverksamhet och på neddragningar på repetitionsutbildning, krigsförbandsövningar och på vidmakthållande av materielsystem.”

Partierna torde vara överens om en grundläggande höjning av försvarsanslaget så att dessa negativa effekter skulle kunna undvikas. Här är det, som sagt, bara en brist på ledarskap, att detta inte nu ligger på riskdagens bord.

Etta annat område där en grundläggande enighet finns, men där ledarskapet saknas är polisen. Så här kommenterar Polisförbundets ordförande den framlagda övergångsbudgeten, den 15 november:

– Jag är besviken på att det inte görs några satsningar på Polisen i övergångsregeringens budget trots att det finns politisk enighet om att det krävs stora investeringar, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Jag hoppas att en ny regering snart kan lägga en offensivare budget. En utebliven, eller en för liten satsning, kommer att göra det svårare att nå målet om 10 000 fler polisanställda till år 2024, vilket partierna är överens om behövs för att Polismyndigheten ska klara sitt uppdrag, säger hon.

Två viktiga områden, försvaret och polisen, där en grundläggande enighet finns, men där ledarskapet saknas.

Idag kom ytterligare en fråga upp på bordet, Dagens Nyheter redovisar idag att en utebliven satsning på Yrkeshögskolan, som innebär att hela 11.000 yrkeshögskoleplatser fryser inne. Tolv näringslivsorganisationer reagerar och varnar idag. Så här säger dessa organisationer i ett upprop:

”Sverige har helt enkelt inte råd att skära bort 11.000 yrkeshögskoleplatser”, och varnar för att Sveriges välstånd drabbas om företagen inte kan växa och skapa fler arbetstillfällen.

Det är inte för sent ännu att ta fatt i dessa frågor. Någon av partiledarna, det borde vara Stefan Löfven, borde kalla de andra till överläggning för att komma överens i viktiga frågor, där de redan i princip är överens.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.