Det blir ingen Brexit

Det blir ingen Brexit. Som trogna läsare kommer ihåg, sedan snart 3 år tillbaka, så har jag hävdat detta. Visserligen kommer man i framtiden kanske lämna EU formellt, men bli kvar i form av en tullunion. Den inre marknaden är alldeles för viktig. Underligt att några få pajsare, med Boris Johnson och Nigel Farage i spetsen, kunnat dupera stora delar av det engelska folket. Vem vill inte ha kontroll, men i dagens moderna samhälle är det snarare samarbete som är ledstjärnan.

En väldigt bra och insiktsfull artikel om vad som nu förestår skrev Financial Times Martin Wolf för en vecka sedan. När många högljutt talade om en hård Brexit. “A long Brexit extension offers a chance to think again“, heter artikeln. Storbritannien har så mycket att förlora på att lämna, att de måste stanna. En andra folkomröstning är en utväg, eller en tullunion. Vi får se vad det blir. Någon hård Brexit blir det inte, det har landet inte råd med.

För den som följt med i omröstningarna i Underhuset så var det ett förslag som höll på att gå igenom. Det var förslag till en tullunion, som Ken Clarke, fd finansminister och nu ålderspresident i Underhuset, förslog. Tre röster saknades. Det förslaget kommer säkert upp igen och efter förhandlingar med Labour tror jag det kan vara lösningen. (Det ska bli intressant att  i sommar höra, när jag träffar gode vännen Ken Clarke, hur det politiska spelet pågått bakom kulisserna.)

Min favorit, McKinsey, publicerade nyligen en analys av Storbritanniens framtida möjligheter Brexit: The bigger picture—Revitalizing UK exports in the new world of trade.  Det är dags att börja agera och inte vänta på Brexit, är huvudbudskapet. Det är vissa megatrender som UK måste hantera här och nu. Landet måste skärpa sin internationella konkurrenskraft, med särskild fokus på tjänster och inte minst digitala sådana. Man kan förvisso tolka detta budskap som att Brexit har hindrat utvecklingen, men det får inte ske framöver. Oavsett utgång.

Den här studien från McKinsey är både nedstämmande och upplyftande för Storbritannien. Den visar att landet sabbat sina möjligheter hittills. Säkert delvis p g a Brexit. Men, det positiva är att potentialen är enorm för England. För Dig som har affärer kopplade till UK kan med fördel läsa den stimulerande rapporten. Fler sådana analyser från McKinsey om UK är i pipelinen. Min tro är att dessa rapporter kan spela en stor roll bakom kulisserna när framtiden för UK ska bestämmas.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det blir ingen Brexit

  1. Hoppas Du har rätt. Det blir nog en tullunion. Men lite skämmigt och illa är det att GB inte då är med i förarsätet. Det blir en sämre union där Frankrike kan bli för dominerande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.