Det blir inte Brexit – jodå formellt

Efter att Boris Johnson vunnit en storseger på “Get Brexit done”, så tror många att så blir det. Därför vill jag citera en av de främsta svenska kännarna av Storbritannien och Brexit-frågan, DN:s England-korrespondent Katrine Marcal i lördagens DN:

“Det kommer att heta ”brexit” men det kommer inte att vara någon brexit i praktiken.  Vad Storbritannien i stället måste ta itu med nästa år är att förhandla fram ett handelsavtal med EU.”

Nu kan därtill Boris Johnson se till att de förhandlingar som nu inleds, och som ska vara klara inom ett år, blir utan inslag av Brexitörernas krav på att Storbritannien ska lämna EU därhän. Det skulle inte förvåna om Boris Johnson förvånar med att förhandla fram en tullunion med EU, med de nuvarande reglerna men med några undantag. I stället för ett nytt handelsavtal som skulle ta åratal att förhandla fram .

Därtill har valet i Storbritannien med stor tydlighet visade att nya löntagarfonder och en socialisering är helt dödfött. Det är en utveckling som borde signalera till vänsterkrafterna i det svenska SAP att de är inne på fel väg.

Men det vägrar deras främste företrädare, Daniel Suhonen, att tro på. Det är Corbyn det är fel på, tror han. Suhonen förstår inte att det politiska innehållet varit viktigt. Hans partikollega, och tillika chefredaktör för Aftonbladet, Anders Lindberg, inser dock faktum. Nej vänstersväng gav ingen S-seger rubricerar hans ledare. Båda skribenternas valångest finns att läsa på samma sida idag i AB. Och här finns länkarna: Suhonen respektive Lindberg.

Till sist en fundering: Underligt att man inte vill vara med i klubben (läs EU) när man ändå på det ekonomiska planet kommer att tvingas följa dess regler – sannolikt även efter nästa års förhandlingar.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.