Det blodiga ryska kriget i Ukraina fortsätter, nu med dag 538

Rysslands oprovocerade krig mot Ukraina är ett grymt och blodigt krig som förstör, inte minst 100.000-tals civila byggnader i Ukraina. Blodet flyter för båda länderna, men inte minst för Ryssland. Kanonmat är något som Vladimir Putin tycks gilla och ha i överflöd. Den ryske presidenten skickar in fler och fler soldater, vill inte erkänna sig besegrad, trots att han är det.Och så försöker Ryssland hela tiden med sina terror-bombningar, både inne i landet och vid fronten. Försöker skrämma ukrainarna till underkastelse, men det får motsatt effekt.

Här kommer några intressants och aktuella glimtar från kriget:

Det senaste dygnet dödades 530 ryska soldater. Ryssland förlorade samtidigt 8 stridsvagnar, 19 pansar-skyttevagnar, 27 artillerisystem, en salvpjäs, två luftvärnssystem, 19 transportfordon och sex enheter med särskild utrustning. All denna åderlåtning, inte minst dessutom ledningscentraler och vapendepåer nedsätter den ryska arméns stridsförmåga.

I förmiddags klockan 11 kunde Odessa notera att den stora kulturella staden under senaste dygnet fått mindre eller större skador på 203 byggnader. Däribland sju utbildnings-institutioner och skolor, fyra sjukhusenheter och ett kulturellt minnesmärke. Tidigare har ju den världsarvsklassade katedralen mer eller mindre förstörts.

Merparten av drönarna och missilerna sköts ned, men några träffade direkt och andra skadade vid nedfall. Särskilt är det ballistiska robotar som bara amerikanska patriot klarar, och en sådan anläggning finns inte i Odessa. Troligen på väg, men det hjälper föga just nu.

Många ukrainska soldater, med skador som förr hade lett till döden (och leder till döden för ryssar) klarar sig idag. Däremot blir det många amputationer och krigsinvalider.  WSJ skriver att mellan 20 000 och 50 000 ukrainare har fått amputationer, vilket kan jämföras med 67 000 tyskar och 41 000 britter under första världskrigets fyra år.

Skadade ryska soldater kom för ett par dagar sedan till Rostov, staden där de ryska styrkorna har sitt högkvarter för Ukraina-kriget. Dit kom Wagner-ledaren Prigozhin på sin väg till Moskva den 24 juni. Nu skulle ett 100-tal ryska soldater vidare till Moskva för sjukhusvård. De kom på morgonen, men Moskvaflygplatsen var stängd pga drönarattacker och de skadade soldaterna fick ligga på marken vid flygfältet hela dagen utan vård. Och utan mat och vatten först framåt kvällen. En soldat som yttrade sig om detta sa “That’s how they treat us — like cattle”.

I Ryssland får alla skolbarn undervisning i hur man ska älska sin ledare president Putin. Ett nytt och obligatoriskt schemalagt ämne. I Ukraina får alla elever i stället lära sig hur man ska skydda sig för minor. Ryssarna har placerat ut miljoner minor i Ukraina och därför har detta ämne, också obligatoriskt, införts. Dessa två obligatoriska ämnena på skolschemat ger oss alla en verklig tankeställare.

Vill Du veta hur den ukrainska försvarsmakten ser ut? Här är länken: Sammanställning av Thomas T. Theiner som vet hur försvaret i Ukraina är uppbyggd.

Det går bra för Ukraina, men det går långsamt. Rätt var det är så kommer ett stort ryck. När de ryska försvaret är brutet och de fräscha attackbrigaderna kan göra sitt.

PS Det finns Putin-lakejer i Sverige också, som inte förstår vad de skriver. Göteborgs-Postens Adam Cwejman är en sådan, tidningens politiske redaktör. Som vill byta fred mot ukrainskt territorium. Vill ha ett vapenstillestånd så att Ryssland kan bygga upp sin slagna armé igen. Hemskt. Sedan är det många andra länder som står på tur.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det blodiga ryska kriget i Ukraina fortsätter, nu med dag 538

  1. tack Häkan,
    bra info som vanligt.
    jag undrar: hur mycket påverkar Ryssarnas Terrorbombningar Ukrainas krigsförmåga? ju mer som befolkningen och infrastruktur skadas desto mer resurser måste Ukraina avdela för omgående reparerande åtgärder.

    hälsar Klas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.