Det finns ett klart hopp för EU

Nu är alla så deppiga, för domedagsprofetiorna i media om BREXIT tar allra på dubbelt allvar. Det är visserligen dåligt för EU om Storbritannien lämnar, men det blir ju inte så att landet flyttar till Asien. Och även ett oberoende UK kommer att vara angeläget om Single Market, Digital Market och Financial Market.

Det finns något som heter KET, Key Enabling Technologies, som jag bloggat om tidigare. Där har EU klart definierat vad som ska göra för att vi ska hävda oss i den globala konkurrensen. Här finns också ett månatligt brev, som KET ger ut. Här är länk till januari månads nyhetsbrev, men denna månads brev är snart på väg. Det går alldeles utmärkt att abonnera på detta.

Idag kom en inbjudan från EU-kommission, från min gode vän Rudolf Strohmeier, Acting Director, till den 4:e Industrial Technology Conference i sommar som hålls i Amsterdam. Själv är jag inte kvalificerad, men Du som är teknologiskt inriktad har säkert stor behållning av den. Hela 1.250 deltagare räknar man med, men det är först till kvarn som gäller.

Problemet med hela KET-arbetet, som sker inom ramen för Horizon 2020, är att resurserna inte svarar upp mot behoven. Ska EU lyckas, så finns lösningen genom KET-programmet, som identifierades redan 2009. Vi behöver i runda svängar bli dubbelt så bra på teknologiutveckling och kommersialisering mot vad vi är i idag. Men de ekonomiska resurserna, och därigenom de personella och teknologiska, matchar inte alls behovet. Detta säger inte EU-kommissionen högt, utan man måste lyssna privat och i förtroende.

Tänk om lite jordbruksstöd kunde gå till framtidens teknologier, då skulle resurserna räcka. EU-parlamentet ville när Horizon 2020 beslutades för några år sedan att forskning och innovation skulle få dubbelt upp mot idag. Vilket betyder 80 miljarder euro extra över 7 år. Men jordbruket har för starka intressenter……

Vilka teknologier rör det sig om? På engelska:

  • Advanced Manufacturing Technologies
  • Micro and Nanoelectronics
  • Advanced Materials
  • Photonics
  • Industrial Biotechnologies

Sex avgörande teknologi-områden för att Europa ska hänga med globalt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.