Det gäller att hänga med i digitaliseringen Sverige, Sverige…

Digitaliseringen slår igenom stort, både i offentlig och privat sektor. Frågan är då om Sverige hänger med? Tyvärr har vi halkat ned, från att för 15 år sedan ligga i topp, till att idag kanske ligga på plats 10 eller så. Det viktiga är inte placeringen, utan riktningen. Nedåt för Sveriges del. Regeringen har försökt främja den svenska digitaliseringen, men den sker alldeles för mycket i regeringens stuprör. Läs och bli förvånad!

Storbritannien har verkligen inte det allra bästa rykte idag, nu när landet och dess regering hanterar Brexit så urbota dåligt. Men det finns annat i UK som vi kan lära av. Bland annat på digitaliseringens område. I februari i år uppdrog den brittiska regeringen till en utredning att snabbt komma fram med förslag hur “den fjärde industriella revolutionen” skulle kunna genomföras. Hur digitaliseringen skulle kunna ske i näringslivet, i företagen.

En redovisning från regeringen i Storbritannien kom i måndags, här är länken.

Här är rapporten “Made Smarter. Review 2017”, 230 sidor intressant läsning.

Utredningen, som bara tagit 8 månader har tre prioriterade områden:

  • Ett mer ambitiöst och kunnigt ledarskap
  • Ett fokuserat arbete mot underleverantörer och mindre företag
  • Ett snabbare och mer kreativt genomförande av digitalisringen

Utredningen har letts av en framstående företagsledare, Jürgen Maier, Siemens chef i Storbritannien. Ett flertal storföretag har medverkat och hela 200 organisationer har deltagit aktivt. Arbetet har givetvis skett på heltid, inga longörer, det har varit bråttom.

Det är den 4e industriella revolutionen som ska genomföras, säger utredningen. För att lyckas måste nu en miljon anställda i Brittiska företag vidareutbildas under de kommande fem åren. En enorm, men säkert nödvändig insats. Där staten går in med medel, men även företagen och de anställda får ställa upp.

Storbritanniens mål, enligt utredningen, som regeringen tycks “köpa”, är att landet ska var topp i världen år 2030. Under det kommande decenniet räknar utredningen,The Made Smarter, ska innebära en ökning för industriproduktionen med 22 procent.. En industriell tillväxt i UK på mellan 1,5 och 3 procent årligen. Antalet nyanställda beräknas till 175.00 och produktiviteten ska samtidigt öka med 25 procent under de kommande 10 åren. Inte dåligt, om beräkningarna håller.

Läs rapporten, eller föreslå att andra berörda göra det, eller både ock.

Vad gör Sverige? Läs Digitaliseringsstrategin, som regeringen antogs i våras. Den är ett skämt. Kan Du hitta något konkret? Är snarare en halvdålig B-uppsats på ett universitetet. Sverige.

Media om Made Smarter:

Svenska media – inget

(Sverige är stuprörs-landet med en B-uppsats som digitaliserings-strategi)

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.