Det nationella innovationsrådet höll sitt möte

Det är nog många som undrar om det Nationella Innovationsrådet höll sitt möte förra onsdagen under ledning av Statsminister Stefan Löfven. Åtminstone Du som läser min blogg eller nyhetsbrev vill nog veta vad som hände. Vi har ju media och hemsidor (läs regeringens) för att få reda på vad som sker. Men tystnad råder. Varje invånare i vårt land  kan ju inte själv ta reda på det som sker. Regeringen berättade att Rådet skulle ha möte, men sedan har det varit tyst.

Då kan jag berätta i stället; Rådet hade sitt huvudfokus på digitaliseringen, men även nyindustrialiseringen var uppe. IT-minister Mehmet Kaplan säger sig vilja ta ett helhetsgrepp, men frågan är hur. Vinnova ska ta fram en strategi för regeringen, men det måste ju bli konkret också, vill jag tillskjuta. Pilotprojekt – goda praktiska lösningar – måste till. Ett sådant fick Tillväxtverket i uppdrag genomföra med fokus på SME-företag (i ett regeringsbeslut den 3/12). I övrigt är Ericsson gärna med i utvecklingen, och det är väl det bästa vi har i Sverige, ja kanske i hela världen. Så vad väntar man på?

Digitaliseringskommissionen lade fram sitt slutbetänkande dagen före NIR:s möte, men underligt nog var dess ordförande, KTH-professorn Jan Gulliksen, inte var inbjuden. Inbjudna var däremot de fyra Industrikanslarna, men Lisa Lindström kunde inte komma. De försöker tillsammans med Mikael Damberg hitta formerna för den nyindustrialisering som regeringen utlovat. Någon riktig struktur på detta kunde dock inte skönjas vid mötet.

Sedan gick man över till den kommande forskningsproppen och de cirka 300 inspel som kommit in till Helene Hellmark Knutsson. Hon sa sig vilja förflytta perspektivet i den kommande propositionen åt innovationshållet. Professor Pam Fredman, rektor vid Göteborgs Universitet ville också gärna ha en industrisamverkan, men på akademins villkor. Det hela avslutades efter dryga 7 timmars möte, började med en snabblunch.

Tänk så mycket bättre det varit för Innovationsrådet, som är absolut rätt som institution, om man hade fått information och problemställningar utsända i förväg! Att bara skjuta från höften är inte att rekommendera. Lite eftertanke och konkretisering vore att föredra. även om det är fantastiskt att fem ministrar ägnar heldagar åt innovationspolitiken, med statsministern i spetsen. fyra gånger om året. Och man måste hoppas att de tar in mycket vid dessa möten. Det finns inget annat policy-område med liknande upplägg, men så är ju innovation avgörande för framtiden…

Sist ska nämnas att när NIR träffades den 2 december så publicerade  Statsminister Stefan Löfven en debatt-artikel Dagens Industri på temat fem viktiga områden för näringslivet.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.