Det nya Sydafrika ger Sverige goda chanser

Det gick så fort som jag hade hoppats på sedan Cyril Ramaphosa tagit över presidentskapet i ANC. För en vecka sedan tvingades Jacob Zuma avgå och dagen därpå  svors Ramaphosa in som Sydafrikas nye president. Därefter på fredagen höll han det årliga talet “State of the Nation” till befolkningen, uppskjuten i 10 dagar för att Zuma skulle avgå först. Hans tal är värt läsa, och han lyckas både tacka Jacob Zuma och deklarera att det nya Sydafrika nu växer fram.

Ramaphosa har nu några stora uppgifter framför sig:

  • Stoppa korruptionen och låta rättvisan ha sin gång (Zuma och Gupta i fängelse)
  • Rensa ut korrupta statsråd och tjänstemän
  • Få en trovärdig finansminister på plats som kan ge landet en bättre rating
  • Genomföra en bred utbildningsreform så att fler svarta får bra utbildning
  • Genomföra en jordreform för svarta utan konfiskeing
  • Hjälpa de svarta som fått jordbruksmark (11 procent av marken) att bruka den med framgång

Många säger att Cyril Ramaphosa har en omöjlig uppgift. Andra säger att han har medansvar som suttit som vice president i två år utan att blåsa i visselpipan. Jag för min del säger att han varit smart nog att inte ingripa när han inte kunde annat än förlora. Han bidade sin tid.

De som sett Ramaphosa agera i Davos, och i andra sammanhang i Sydafrika, tycks vara imponerade. För min del tror jag at han kommer att lyckas vända Sydafrika. Landet kan säkert komma tillbaka till en 7 procentig BNP-ökning årligen i stället för de senaste årens “på stället marsch”.

Inte nog med detta. Sydafrika kan komma stå modell för hela Afrika. Den som lever får se. Men samtidigt bör Sverige, och det svenska näringslivet, göra vad den kan för att både hjälpa till och dra nytta av den utveckling som med störst sannolikhet följer.

Dagens Industri hänger som vanligt med i svängarna. I en ledare i fredags skrev man ledaren “Investera i Afrikas ljusnande framtid“. Och Business Sweden står berett i Sydafrika med ett halv dussin medarbetare att ge svenska företag en hand. Under ledning av Staffan Arbring.

Idag finns ett 80-tal svenska dotterbolag i landet. Därtill kommer ett dryga 300 företag som har affärsrelationer med landet. Mest i fokus för Business Sweden är “High Potential Opportunity“, som är stora projekt som kan intressera svenska företag.

Idag ger DN-krönikören från Sydafrika Fred Phaswana, South African Institute of International Affairs, en intressant blld av utvecklingen i landet. “Tre nycklar till ett Nytt Sydafrika efter Zumas långa vanstyre”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Ett svar på ”Det nya Sydafrika ger Sverige goda chanser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.