Det ryska anfallskriget mot Ukraina – Dag 411 – mycket händer

Efter helgen och inför veckan kan det vara intressant att veta lite av det som händer i Ukraina och ikring. Förstår – kanske – om vanliga media tappar intresset för Ukraina, trots att oerhört mycket händer där. Nej, egentligen gör jag inte det, men så är det. ISW idag om den Ortodoxa kyrkan som ett ryskt krigsinstrument.

President Macrons och EU:s Ursula von der Leyens Europa-besök i Kina i förra veckan var betydelsefullt. Macron och von der Leyen spelade rollarna som bad boy (von der Leyen), good boy (Macron) vilket inte försämrar EU:s position tror jag, även om andra tror tvärtom. Bra att både kunna ta i med hårdhandskar och med silkesvantar. Von der Leyen kunde meddela att Xi Jinping är villig tala med Zelensky när förhållandena och tiden är rätt

Kina och Frankrike är redo att tillsammans arbeta för fred. De två presidenterna Xi Jinping och Macron lovade att arbeta hårt för att åstadkomma en fredsuppgörelse. Min tro är att en garanti är nödvändig från Kina för att hålla Vladimir Putin på mattan.

Hut går hem. Efter att ICC utfärdat en arresteringsorder på Vladimir Putin är Ryssland öppnare att lämna tillbaka bortrövade barn till Ukraina. Inga mängder, men man vill kunna visa upp att man även gör rätt.

Ryssland har grävt en 70 kilometer lång skyttegrav som en  försvarslinje i de ockuperade delarna av Zaporizhzhia Oblast, enligt satellitbilder. Denna vallgrav ligger sju mil ifrån fronten och är en ren försvarslinje, vilket visar vad ryssarna väntar sig. Sju mil kan tyckas lång, men hela fronten är på mer än 100 mil. Arbetet har pågått i sju månader och är utfört av en stor arbetsstyrka från Centralasien.

När kriget på marken inte fungerar så bra för de ryska styrkorna har Vladimir Putin försökt sig på terrorbombningar. Ryssland tänkte sig slå ut det ukrainska elsystemet. Med början den 10 oktober har man 19 gånger skickat totalt 1200 missiler och drönare över Ukraina för att slå ut energisystemet. Man lyckades skada 43 procent av systemet. Det är nu uppbyggt på nytt, ofta inom loppet av timmar eller dagar. Nu är det så återställt att Ukraina har börjat exportera el till sina grannländer. Ryssland misslyckades alltså med denna terrorbombning. Nu har det gått 29 dagar utan terrorattacker. Men de kan komma om man får fram nya missiler.

Nu tycks ett hundratal hemliga handlingar läckt ut från Pentagon. Man får dock vara försiktig, då det kan vara medvetet för att missleda. Vad som säkert är korrekt är att antalet dödade ukrainska soldater är 16.000 eller lite större. Då är stupande-graden mindre än de 1 – 7 som tidigare sagts. Till rysk nackdel. Ryssarna struntar dessutom i sina sårade. Det visade attentatet mot Tatarsky i St Petersburg. De 30 sårade lämnades helt åt sitt öde, ingen av de som klarade sig brydde sig och tog hand om de blödande människorna. Det såg hemskt ut, tydligt på video.

Nu är den ukrainska offensiven snart på gång, om några veckor. Det är fem riktigt skarpa anfallsbrigader som jag skrivit om tidigare. Men nu talas det om tolv ukrainska brigader, varav nio var färdiga sista mars och de övriga tre sista april. Dessa är alla med “nya” soldater som inte legat vid fronten de senaste månaderna. Nu får de stöd av ytterligare bepansrade fordon för infanteriet, från Polen kommer hela 200 Rosomak. De har en besättning på två och tar 10 infanterister.Väger bara cirka 20 ton, har en liten automat-kanon, men är ytterst snabb, mer än 100 km i timmen på väg. Hälften kommer nu och resten om en månad.

Att det går dåligt för Ryssland visar de sprickor som uppstått. Nationalisten och tidigare officeren Igor Girkin har bildat “Klubben för Arga Patrioter” tillsammans med sju andra militanta och ultra-nationalistiska  profiler. De tror att Ryssland kan förlora kriget, säger de. Läs om detta i måndagens Dagens Nyheter, som dock enbart kommer på nätet idag.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 8 April 2023.

PS ISW har en mycket detaljerad och skrämmande redovisning av hur Ryssland använder kyrkan som ett vapen. “This report discusses Russia’s religious repressions throughout occupied Ukraine since the start of the Russian full-scale invasion of Ukraine on February 24, 2022”

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.