Det smittsamma entreprenörskapet

Johan P Larssons studie med samma namn “Det smittsamma entreprenörskapet” publicerades igår vid ett välbesökt seminarium på Entreprenörskapsforum. Denna smitta vill vi ha över hela landet, och studien visar hur man kan gå från en stel till en dynamisk struktur, som verkligen främjar entreprenörskap. Något för politikerna att ta till sig.

Entreprenörskap är en funktion av personlig påverkan. Det är vad ekonomer säger “rumsligt varaktigt”, dvs starkt lokalt förankrat. Platser med få lokala entreprenörer visar på mer negativa attityder till entreprenörskap, vilket leder till få nya entreprenörer.

I studien redovisas orter som varit entreprenöriella och även motsatsen. Här finns Linköping-Norrköping och smeder i Eskilstuna och vapen i Huskvarna, och mycket mer. Det omfattande datamaterialet i rapporten visar vilka historisk mönster som effektmässigt är förenliga med starka entreprenörskulturer i Sverige.

Den väl dokumenterade studiens slutsatser, policyimplikationer, är (om man vill främja entreprenörskap):

  • Goda ramvillkor på central politisk nivå
  • Skatter och avgifter på lokal nivå
  • Lokal service
  • implementering av nationella regler
  • Infrastruktur och stadsplanering
  • Positiv och välkomnande attityd från politiken, lokalt och centralt

Seminariet redovisas i en sammanställning som blir klar i början på kommande vecka. Det finns då här på Entreprenörskapsforums hemsida, genomförda aktiviteter. Där finns Rune Anderssons erfarenhet att det är svårt växa under eken. Även professor Magnus Henrekson, IFN och ytterligare ett par andra personer deltog i paneldebatten, vilket framgår i denna sammanställning.

Här till sist kan nämnas en oerhört positiv insats för att främja entreprenörskap hos unga människor, Prins Daniels Fellowship och Entreprenörskapsprogram, som sker i IVA:s regi. Nyligen visade programmet sina framfötter vid en presentation på IVA. Prins Daniel visar på en formidabel, både vilja och förmåga, att stimulera de unga.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

2 svar på ”Det smittsamma entreprenörskapet

  1. Tilläggas bör att Prins Daniels Fellowship och entreprenörskapsprogram sträcker sig långt bredare är IVA – och med stor hjälp av den politiskt obundna, ideella utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet. UF har sedan 1980 utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2009 arbetar de även på grundskolan. Läsåret 2015/2016 driver 26 430 gymnasieelever i Sverige företag! Läs mer på http://www.ungforetagsamhet.se/

    • Hej Anna,
      Bra att spä på kretsen som är involverad. UF gör en förnämlig insats och det finns utrymme för ännu mer.IVA ska dock ha en eloge för att det är navet och ursprunglig initiativtagare. Men allra viktigast är att Prins Daniel är så engagerad och på, mer än man kunde begära eller tro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.