För Dig är detta inte överraskande, att byggandet i vårt land inte fungerar som det ska. Vi har sett Nybyggarkommissionens arbete och Stockholms Handelskammare som båda analyserat och givit förslag. Från mark till byggnad tar det i Sverige idag i genomsnitt 10 år. Det tar alltså i normalfallet ett decennium för att gå från plan, via spade till byggnad. En skandal, som inte bara hindrar bostäder, utan dessutom höjer priset.
I går ordnade Entreprenörskapsforum ett välbesökt seminarium om “Byggmarknadens regleringar – hinder för Sveriges ekonomiska utveckling”, byggd på en rapport med samma namn. Den är skriven av Åke. E Andersson, ekonomiprofessor och David Emanuel Andersson, universitetslektor. Studien gör en internationell jämförelse, som inte oväntat visar att hårda regleringar både kostar tid och pengar. Sverige ligger dåligt till. Som exempel kan nämnas att centrala kontorslokaler i Stockholm blivit 379 procent dyrare genom reglerna. Där har vi bara London och Frankfurt före oss, vilket beror på att där finns det inget utrymme att bygga på.
Statssekreterare Ulf Perbo hos Stefan Attefall, bostadsministern, kunde ge många positiva besked. Mycket av det krångel som finns för byggande och bostäder är borta eller väntar på beslut i riksdagen under våren. Det var nog många som blev förvånande över så mycket som skett. Men det stora problemet på bostadssidan, hyresregleringen, vågar ingen ta i av politiska skäl, det samsjöng samtliga vid E-forums seminarium, inklusive statssekreteraren. Det andra hindret är Miljöbalken, som måste ses över.
Vad som skrämde allra mest är de hinder som tjänstemännen som sysslar med bygg och planfrågor utgör. De tillämpar osynliga regler, som alltså inte existerar. Dessa tjänstemän – det finns undantag – använder sin makt till att hindra, försvåra och fördröja. Kanske för att de tror sig veta bäst, bättre än lagstiftaren och givetvis bättre än den som vill bygga.
När Stockholms Handelskammare bad de stora byggbolagen att ge några konkreta exempel, så blev svaret nej. Skanska, NCC och Peab vill och vågar inte lämna ut ett enda enskilt fall med de trakasserier som normala byggplaner måste genomgå. För då kanske det inte blir markanvisning nästa gång, eller så använder tjänstemännen sin “mjukmakt” på annat sätt.
Bygg och bo är ett stort hinder för ekonomisk tillväxt och framtidsutveckling. Något som finansminister Anders Borg kvalificerade som “det svåraste hindret” vid Liberala ekonomgruppens lunchmöte i onsdags.