Det svenska skattesystemet får inte hindra tillväxtföretagen

Det är lätt att förstå att de flesta politiker inte riktigt inser hur det svenska skattesystemet för tillväxtföretag fungerar. Eftersom det är så komplicerat. I går publicerade Ratio en rapport “Tillväxtföretagen skatteutmaningar“, skriven av  Michel ElmozninoLaufer.

Denna rapport har intervjuat grundarna och beskrivit förutsättningarna för 11 nya företag, som vill starta och växa. Den är lite ovanlig i sitt sätt. Ger en inträngande beskrivning av hur problemen uppstår och kan eller borde kunna  lösas. Det är en rapport som jag skulle vilja rekommendera politiker i riskdagen att läsa. Printa ut rapporten eller svara ring Ratio och få ett tryckt exemplar. Lägg den sedan överst i läshögen under kommande helg.

Denna rapport landar ungefär i följande slutsatser:

  • Tillgången till riskkapital är avgörande för rekrytering och tillväxt
  • De flesta företag har brist på resurser
  • Entreprenörer och investerare belönas inte för den risk de tar
  • Bankerna lånar inte ut pengar, man får förlita sig på änglar
  • Bristen på en fungerande beskattning av personaloptioner hindrar
  • Eget kapital är avgörande för starten
  • Uppbyggnaden av eget kapital borde stimuleras

Men ta nu inte bara denna samanfattning för gott, och tro att Du vet hur tillväxtföretagen har det. Utan läs hela rapporten. Det räcker om Du gör det över helgen. Det finns en kortversion i SvD om “Skatten utmaning för tillväxtföretag”

Ratio driver sedan två år tillbaka ett projekt “Financing of innovations“. Det är väl värt att ta del av. Där finns också andra rapporter som illustrerar läge och behov på innovationssidan.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.