Detta trodde jag aldrig: Svenska Dagbladet har blivit Putins språkrör i Sverige

Förvisso har SvD-journalisten Gunilla von Hall skrivit Putin-vänligt tidigare, men förra gången trycktes inte artikeln i pappersutgåvan. Något jag tog för en reaktion från ledningens sida. Men nu har von Hall skrivit en lång artikel, precis som Putin önskar sig.

Finns det ingen ledning på Svenska Dagbladet som kan förhindra att tidningen blir ett propagandaorgan för Ryssland? Jag frågade chefredaktören Lisa Irenius (länk för den som vill säga ifrån) i morse om detta, med cc till andra ansvariga. Inget svar. Det tar jag som ett stöd för artikeln. Eller fungerar inte tidningen på Påskafton? 

”Jag är redo att åka till fronten för Rysslandär rubriken på den famösa Putintrogna artikeln. 

Tyvärr är det inte alla som inser att Putins desinformation och propaganda som finns i berättelsen som Gunilla von Hall ger.

Gunilla von Hall har stolt deklarerat att hon enbart använder Putins begrepp “militär specialoperation”. Aldrig uttrycket krig, inte heller fred – för det kräver ju ett krig.

Sedan har Gunilla von Hall träffat några invånare i Moskva, kanske på “tips” från värdarna – Moskvas styre. De utrycker bland annat detta:

 • “Det är inte Ryssland som invaderat Ukraina”
 • “Vi var tvungna att försvara oss”
 • Nato “kommer allt närmare och snart omringar Ryssland”
 • USA är drivande i NATO:s expansion österut
 • Ukraina-konflikten är “ett sätt att försvara Rysslands existens”
 • Putin “skyddar dem (ryssarna) från världens ondska”
 • Ukrainakriget “blir alltmer problematisk för den amerikanska ekonomin”

Så här fortsätter den Putinvänliga artikeln med massor med andra  beskrivningar och påstående som är falska. Rysk desinformation, inget annat.

Som när en intervjuperson påstår att rysk ekonomi växer, men tar man bort krigsindustrin är det en klar minskning.

Producerat av vad man brukar kalla en nyttig idiot (som inte förstår bättre). Samt en tidning som inte heller förstår, men som har ansvar.

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

6 svar på ”Detta trodde jag aldrig: Svenska Dagbladet har blivit Putins språkrör i Sverige

 1. Ang Gunilla von Hall, “the last idiot is not yet born”. Otroligt att det fortfarande finns människor i Västeuropa och framför allt i de nordiska länderna som inte inser att ett
  Ryssland som skulle vinna i Ukraina vore förödande för oss. De som föredrar Ryssland framför Västeuropa kan ju gärna flytta till Ryssland om de anser att det är bättre.

 2. Man får en fadd känsla i munnen – något helt overkligt – att SvD söker upp gammelgäddor i så grumliga vatten!.

 3. Ytterst stötande att SVd som alltid påstått sig stå för dubbelkollatinoerade fakta hellre än att vara först med en nyhet släpper igenom detta utan att ens antyda att alternativa fakta kan ligga bakom.

  Hatte Fosselius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.