Digital alfabetism kan vara en förklaring till att Sverige backat

Kan det vara så att  Senate Majority Leader Mitch McConnell på onsdag, genom att sätta ned foten sent mot Donald Trump, kan överaska världen? Jag tror det,

I det perspektivet kan bristen på digital förmåga i regeringen, som Stefan Löfven försade sig om, vara en petitess, Men långsiktigt kan digitaliseringen av vårt land Sverige vara avgörande för vår framtid. Det hjälper inte att vi har ett av världens främsta företag på digitalisering – Ericsson. För snart tre år sedan, i maj 2018, utlovade Stefan Löfven att Sverige skulle ligga i framkant genom utrullning tidigt av 5G i Sverige

Det blev tvärtom,. Sverige ligger längst bak av alla länder som vill vara ledande på digitalisering. Läs Statsministern stolta deklaration från maj 2018, i sin hemkommun,. Örnsköldsvik, dit han bjudit in sina nordiska statsministerkollegor. Deklarationen finns här.

Sveriges ställning som digitalt land har under 20 år gått bakåt. Sveriges oförmåga är skälet. Den svensk regeringen sade nej till Ericsson erbjudande redan 2015.  Men tillbakagången hade börjat långt tidigare. Hemskt. Varför är de svenska journalisterna så flata? frågar jag mig. Det enda svaret jag kan komma på är att de vill ställa in sig hos de politiska makthavarna för att få göra fler “toppintervjuer”, och då måste man vara en snäll hovjournalist.

När Statsministern säger: “Målet är att Sverige ska var bäst i världen på på att använda digitaliseringens möjligheter” förväntar man att han själv har en erfarenhet av verkligheten. Men icke. Detta fick Sverige kvitto på i oktober då OECD presenterade sitt första “Digital Government Index“. Det ä’r den digitala mognaden som analyseras. Sverige var sämst av de undersökta 30 länderna. Så vår Sveriges statsminister är en värdig representant för vårt land. Tur att vår privata sektor är så mycket bättre.

Det skulle inte skada om media försökte kolla upp hur många sv våra statsråd som har en digital mognad. När man nu avslöjat, förmodligen genom  en “slip of the tung”, en statsminister med byxorna nere, så vore det inte helt fel att få reda på hur många andra statsråd som är i samma situation. Även kompetensen hos de andra partiledarna vore intressant att få kartlagd. Men journalisterna vågar väl inte ens ställa frågan. Än mindre undersöka den vetenskapligt.

En kommission?

 

 

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.