Digitalisera Sverige genom stuprör

Digitaliseringen är viktig för Sverige, både för privat och offentlig sektor. Det vet regeringen, men vad gör man? Fragmenterar. I stället för att få till en helhet, så har regeringen väldigt svårt att samla sig för ett helhetsgrepp. Det är inte en kommandostyrning som erfordras, men en samordningsfunktion på högsta nivå, under statsministern. Vi får se om det blir en stark nationell kraft.

Idag har Sverige fem olika stuprör i digitaliseringsarbetet. Så här ser stuprören ut:

  • Privat sektor, Peter Eriksson, som kallar sig digitalisering-minister har skapat ett nationellt innovationsråd, med sekretariat hos PTS. Med en egen innovationsstrategi, en halvdålig B-uppsats
  • Offentliga sektorn, Ardalan Shekarabi, som har en egen utredning om offentlig digitalisering, som skulle varit klar i mars i år, men fått tid till 31 december. Och med en egen expert-och genomförande-grupp under Kristina Alsér. Och därtill också ett annat stort entourage som stöd.
  • Forskningen och utvecklingen av digitaliseringen ligger under forskningsminister Helene Hellmark Knutsson, Digitaliseringen en av vår tids största frågor.
  • EU och internationell digitalisering, som Ann Linde är ansvarig för. Är initiativtagare till D9, där nio framstående digitaliserings-länder ingår. Och ansvarar för digitaliseringen visavi EU.
  • Innovations- och näringsminister Mikael Damberg som ser sig själv som digitaliserings-minister nr 1. Visade detta när Vinnova höll den stora konferensen “Digitalisera nu”. Han talade för hela regeringen, sa han.

Den som borde samordna och driva på Sveriges idag viktigaste fråga – digitalisringen – är statsministern. Med hjälp av Nationella Innovationsrådet och Statsrådsberedningen. Men så är det inte nu. Och trots ambitioner, så vet idag ingen om det blir som planerat. För ovanstående fem statsråd vill inte inordna sig i ett gemensamt arbete. Som i Tyskland under Angela Merkels ledning.

Trist! Och Sverige har sedan länge förlorat sin tätposition som Digitalisrings-landet.

Dagens efter jag skrev detta uppenbarade sig ett 6:e stuprör, Det Nordiska Ministerrådet. Vid möte i Oslo den 22 juni antogs en deklaration av samordningsministrarna. Sveriges representant där är utrikesminister Margot Wallström.

Men inte nog med detta. I Oslo på Nordiskt Ministerråd. Man inrättade också ett tidsbestämt sk. ad hoc ministerråd, MR-Digital, för perioden 2018-2020. Med uppgift att leda och koordinera insatserna kring digitaliserings-samarbetet. Vad vet Wallström om digitaliseringen, kan man fråga sig. Eller blir det någon av de andra fem statsråden som får ställa upp?

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.