Digitaliseringen är framtidens teknik, som måste införlivas redan idag

Sverige har jämt varit ett litet land, men legat i teknikens och det nyas framkant. För 18 år sedan ansågs Sverige som IT-landet nummer Ett. Time Magazine uppmärksammad detta genom att sätta Sverige på omslaget år 2000. Idag heter framtidens teknik digitalisring, och där hänger Sverige inte alls med som vi borde kunna göra.

Detta uppmärksammar den framträdande ekonomiprofessorn Pontus Braunerhjelm i en artikel i Dagens Nyheter nyligen:

. “Digitalisring avgör Sveriges framtid som ledande nation”

Har Du inte läst den, gör det. Och fundera på varför Sverige inte tar fatt i framtidens teknik på det sätt som är nödvändigt? Den nuvarande regeringen har i snart tre år sagt att man skulle vilja samordna och kraftsamla, men inte mycket har hänt. Sveriges digitalisering sker i stuprör. Till dessa fem stuprör skall läggas minst ett till: justitiedepartementet, eftersom lagstiftningen är avgörande för den nya tekniken.

Sedan länge har Stefan Löfven velat ha en nationell samordnare av digitaliseringen. Efter långbänk i regeringen utsägs i januari i år en “Chief Digital Officer“, Det blev Åsa Zetterberg, men hon fick inte placering på Statsrådsberedningen, under Statsministern. I stället “kapades” hon av den så kallade digitalisrings-ministern, Peter Eriksson. Som sådan har hon ett skrivbord på Näringsdepartementet. Så hennes samordnade roll kan inte genomföras, för det kräver att hon lyder under, och rapporterar till, Statsministern.

Nu är Åsa Zetterberg en ovanligt lämplig person för sitt uppdrag, vilket gör att hon tar för sig mer än hon egentligen skulle kunna göra. Men det räcker ändå inte alls till. Ett seriöst försök att få en nationell samordning trodde sig landa före sommaren, men frågan är om det blir något, eller bara rinner ut i sanden. Nu har Moderaterna också insett att en samordning är absolut nödvändig. Så oavsett valet och regeringsbildningen, så blir det säkert ett beslut i den riktningen, så att vi får en samordning av digitaliseringen. Men det tar alldeles för lång tid.

OECD fick våren 2017 i uppdrag av den svenska regeringen att utreda hur Sverige kan klara digitaliseringen. Rapporten kom i juni månad, och OECD sa till regeringen: Ni måste ta digitaliseringen på allvar. “Going Digital in Sweden” heter rapporten, som är väl värd att läsa, och förfäras. OECD:s slutsats är: Sätt upp en starkare samordning inom regeringskansliet.

Den 1 september ska en Digitaliseringsmyndighet, Myndigheten för digital förvaltning”, DIGG, sättas upp i Sundsvall, med 50 – 60 anställda. Det är egentligen ett skämt, för nästan hela  myndighetssfären, som ska få hjälp, finns i Stockholm. Det är lika befängt som att flytta regeringen till Sundsvall. Generaldirektör blir Anna Eriksson, som varit utvecklingsdirektör på Lantmäteriet. Förordningen för DIGG finns här. Och regleringsbrevet här. Anna Erikssons första stora uppgift blir att inrätta ett filialkontor i Stockholm, så att verksamheten kan bedrivas effektivt.

Detta inlägg publicerades i Innovation av Håkan Gergils. Bokmärk permalänken.

Om Håkan Gergils

Håkan Gergils är född i Uddevalla och har varit verksam i Aktiespararrörelsen, bland annat som ordförande i Aktiespararnas Riksförbund 1976-1981. Intresset för innovationspolitik resulterade i ett analysarbete för industriforskningsinstitutet Acreo i slutet av 1990-talet. Sedan fortsatte forskningen om innovationssystem inom ramen för ett stort projekt på Studieförbundet Näringsliv och Samhälle, SNS, och ett antal böcker författades, en till och med på kinesiska (översättning). Under senare år har Gergils varit verksam vid Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, inom innovationsprojektet "Innovation för tillväxt" som Senior Advisor. I IVA:s nya projekt "Innovationskraft Sverige" är han med i styrgruppen, som leds av Rune Andersson. Idag är Gergils även Senior Advisor till Entreprenörskapsforum och arbetar även med uppdrag för andra företag och organisationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.